Rozkład wielomianu-równanie z potęgą 3

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
TheSecondElement
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 25 paź 2011, o 16:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: NIEWIEM
Podziękował: 1 raz

Rozkład wielomianu-równanie z potęgą 3

Post autor: TheSecondElement »

Bardzo proszę. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozkłada się taki wielomian?

\(\displaystyle{ 27x^{3}-1=0}\)

Co powinnam tu zrobić?
Ostatnio zmieniony 6 lis 2011, o 14:53 przez TheSecondElement, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Rozkład wielomianu-równanie z potęgą 3

Post autor: Psiaczek »

TheSecondElement pisze:
Co powinnam tu zrobić?
nie za bardzo wiadomo, o co ci chodzi, wielomianu ja tu nie widzę, równość podana jest fałszywa jeśli rozpatrujemy liczby rzeczywiste,

może po prostu chodzi ci o to że :\(\displaystyle{ 27^3-1=27^3-1^3=(27-1)(27^2+27+1)}\)
Awatar użytkownika
TheSecondElement
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 25 paź 2011, o 16:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: NIEWIEM
Podziękował: 1 raz

Rozkład wielomianu-równanie z potęgą 3

Post autor: TheSecondElement »

Rzeczywiscie pomylka. Juz poprawione
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Rozkład wielomianu-równanie z potęgą 3

Post autor: Psiaczek »

TheSecondElement pisze:Rzeczywiscie pomylka. Juz poprawione
no to teraz \(\displaystyle{ 27x^3-1=(3x)^3-1^3=(3x-1)((3x)^2+3x+1)=(3x-1)(9x^2+3x+1)}\)

korzystaliśmy ze wzoru \(\displaystyle{ a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)}\)
ODPOWIEDZ