Rozwiąż nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 20 gru 2010, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Rozwiąż nierówności
Rozwiąż nierówności:
\(\displaystyle{ \left( x^{2}-4 \right) ^{5} \left( x+3\right) ^{2} <0
x^{3} +2x ^{2}-x +6 \ge 0}\)
Dzięki
\(\displaystyle{ \left( x^{2}-4 \right) ^{5} \left( x+3\right) ^{2} <0
x^{3} +2x ^{2}-x +6 \ge 0}\)
Dzięki
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 10 paź 2009, o 15:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pabianice
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
Rozwiąż nierówności
ad 2.
pogrupować nie bardzo, więc spróbuj z twierdzenia o pierwiastkach całkowitych [ są to dzielniki wyrazu wolnego] więc { -1, 1, -2, 2, -3, 3, -6, 6} i jeden z nich to a więc, W(a) musi być 0 żeby było pierwiastkiem
pogrupować nie bardzo, więc spróbuj z twierdzenia o pierwiastkach całkowitych [ są to dzielniki wyrazu wolnego] więc { -1, 1, -2, 2, -3, 3, -6, 6} i jeden z nich to a więc, W(a) musi być 0 żeby było pierwiastkiem
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 20 gru 2010, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Rozwiąż nierówności
ok tym dzielnikiem wolnego wyrazu jest -3. wynik z dzielenia wynosi \(\displaystyle{ x^{2} +5x+14}\) i reszty 48, ale co dalej delta wychodzi ujemna, czyli nie ma wyniku? nierówność błędna?
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 20 gru 2010, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Rozwiąż nierówności
piasek101 - to znaczy?
mógłbyś mi wytłumaczyć tok postępowania w tym przykładzie (nawet słownie) i proszę o pomoc w tym drugim przykładzie gdzie reszta wychodzi 48 i delta jest ujemna? proszę o pomoc
mógłbyś mi wytłumaczyć tok postępowania w tym przykładzie (nawet słownie) i proszę o pomoc w tym drugim przykładzie gdzie reszta wychodzi 48 i delta jest ujemna? proszę o pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Rozwiąż nierówności
1) Sprawdzasz czy zachodzi dla \(\displaystyle{ x=-3}\) (a nie zachodzi); zatem dla pozostałych x-sów możesz nierówność podzielić stronami przez \(\displaystyle{ (x+3)^2}\) bo dodatnie jest.
Rozwiąż nierówności
W 2 źle podzieliłeś wielomiany, nie powinna wyjść reszta jeśli dzielisz dany wielomian przez (x-a), gdzie a jest pierwiastkiem wielomianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 20 gru 2010, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Rozwiąż nierówności
dwumian ale tak wychodzi nawet sprawdzałem. zobacz sam, pomnóż \(\displaystyle{ (x-3)*(x ^{2} +5x+14)+48}\). mnie wychodzi dzielna. nie wiem co dalej chyba, że rzeczywiście źle policzyłem. help
Rozwiąż nierówności
No wiem, że tak wychodzi, ale to w rzeczywistości nie prowadzi do niczego. Skoro pierwiastkiem jest \(\displaystyle{ -3}\) to podziel przez przez \(\displaystyle{ (x-(-3)) = (x + 3)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 20 gru 2010, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Rozwiąż nierówności
Skoro delta jest ujemna, to ta funkcja nigdy nie osiąga zera. Teraz pasuje narysować przybliżony wykres funkcji, żeby sprawdzić, w których miejsca funkcja się "zeruje" i wywnioskować, gdzie będzie większa lub równa zero, na pewno na forum jest napisane jak to się robi, poszukaj.