Rozkład wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
rafaluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 10 razy

Rozkład wielomianu

Post autor: rafaluk »

Nie mogę tego rozłożyć:

\(\displaystyle{ W(x)=x^3-6x^2+24}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozkład wielomianu

Post autor: piasek101 »

Bo ,,ładnie" nie idzie.
Awatar użytkownika
rafaluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 10 razy

Rozkład wielomianu

Post autor: rafaluk »

Wiem jeszcze, że trzy pierwiastki są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozkład wielomianu

Post autor: piasek101 »

Czyli \(\displaystyle{ W(x)=(x-(a-r))(x-a)(x-(a+r))}\) i może pójdzie z porównania obu postaci.
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Rozkład wielomianu

Post autor: Psiaczek »

rafaluk pisze:Wiem jeszcze, że trzy pierwiastki są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
to niemożliwe żeby były wyrazami kolejnymi ciagu , oznaczmy te pierwiastki \(\displaystyle{ x _{0}-r,x _{0},x _{0}+r}\) , ich suma byłaby \(\displaystyle{ 3x _{0}}\)

Zaś ze wzorów Viete'a dla równania trzeciego stopnia ta suma wynosi \(\displaystyle{ 6}\). Czyli \(\displaystyle{ 2}\) byłoby pierwiastkiem, a nie jest.
ODPOWIEDZ