Rozwiąż równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
nestof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 17 maja 2009, o 23:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: nestof »

Muszę rozwiązać to równanie, ale chyba ominąłem jakąś ważną lekcję. Kombinowałem z grupowaniem wyrazów, ale to chyba złe podejście. Proszę o pomoc i wytłumaczenie tego w przystępny sposób.
\(\displaystyle{ 3x^{3} - 7x^{2} - 7x + 3 = 0}\)
michcio19923
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 10 paź 2009, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pabianice
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: michcio19923 »

z twierdzenia o pierwiastkach całkowitych wynika, że są to dzielniki wyrazu wolnego[całkowite] więc -1, 1, 3, -3,

a więc musi być W(a)=0, W(1) różne od zera, W(-1) =0

więc dzielisz przez (x+1) dostajesz kwadratowe i dalej dasz radę
Ostatnio zmieniony 6 lis 2011, o 13:32 przez michcio19923, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: piasek101 »

michcio19923 pisze: więc dzielisz przez (x-1) dostajesz kwadratowe i dalej dasz radę
Raczej przez \(\displaystyle{ (x+1)}\).
ODPOWIEDZ