Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
-
waliant
- Użytkownik
- Posty: 1801
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 275 razy
- Pomógł: 183 razy
Post
autor: waliant »
\(\displaystyle{ w(x)= \frac{x^5-1}{(x^2-1)(x^4+x^3+x^2+x+1)}}\)
-
kamil13151
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Post
autor: kamil13151 »
Na górze wzór skróconego mnożenia \(\displaystyle{ x^5-1^5=...}\).
-
chlorofil
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
Post
autor: chlorofil »
Wsk.: \(\displaystyle{ x^n-1 = (x-1)(x^{n-1} + x^{n-2}+...+x+1)}\)
-
Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Post
autor: Mariusz M »
Bez liczenia można podać najprostszą postać
\(\displaystyle{ \frac{1}{x+1}}\)