monotonicznosc, parametr

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

monotonicznosc, parametr

Post autor: waliant »

Mam problem z zabraniem się za takie zadanie : Dana jest funkcja o wzorze \(\displaystyle{ f(x)= \frac{mx-4}{x-m}}\) . Wyznacz maksymalny przedział, do którego musi należeć parametr \(\displaystyle{ m}\) , aby funkcja była rosnąca w każdym z przedziałów, w którym jest określona.

Myślę że można to zrobić za pomocą pochodnych ale nie wiem jak. Chciałbym rowniez uzyskac pomoc jak to rozwiazac bez pochodnych.
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

monotonicznosc, parametr

Post autor: Psiaczek »

ja bym sobie przekształcił tak:

\(\displaystyle{ \frac{mx-4}{x-m}= \frac{mx-m^2+m^2-4}{x-m}= \frac{m(x-m)+(m^2-4)}{x-m} =m+ \frac{m^2-4}{x-m}}\)

i jeżeli wiesz coś o monotoniczności funkcji typu \(\displaystyle{ f(x)= \frac{a}{x}}\) w zależności od znaku \(\displaystyle{ a}\) to do końca już blisko.
chlorofil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 96 razy

monotonicznosc, parametr

Post autor: chlorofil »

Z pochodnymi to normalnie, wyliczyć pochodną i pochodna musi być nieujemna na przedziałach określoności.
ODPOWIEDZ