Porównywanie wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
horbas36
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 1 lis 2011, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 3 razy

Porównywanie wielomianów

Post autor: horbas36 »

Ogólnie rzecz biorąc porównywanie wielomianów jest dosyć proste, ale gdy występują te same "iksy" przy różnych współczynnikach. Mianowicie mam problem z takimi dwoma oto przykładami:

a) \(\displaystyle{ A(3x^{2}-x+B)=6x^{4}+C+14x^{2}}\)
b) \(\displaystyle{ Ax^{2}+B+4=C(3x{^2}-5x+2)}\)

i oczywiście polecenie brzmi: "Jakie wielomiany należy wstawić w miejsce liter A,B i C, aby zachodziła równość wielomianów?"

Zacząłem to zadanie robić i wychodziło mi z początku takie cudo:
Dodam, że wiem, iż trzeba wymnożyć to co jest w nawiasach, żeby się ich pozbyć.

a) \(\displaystyle{ \begin{cases} 6=0 \\ 14=3A\\ 0=-A\\C=AB \end{cases}}\)
Z początku pomyślałem, że równania nie są równe, bo \(\displaystyle{ 6 \neq 0}\)

no i kolejny przykład:

b) \(\displaystyle{ \begin{cases} A=3C \\ 0=5C\\B+4=2C \end{cases}}\)


Proszę mnie naprowadzić na właściwe rozwiązanie i pokazać, gdzie robię źle. Z góry wielkie dzięki
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Porównywanie wielomianów

Post autor: anna_ »

a)
\(\displaystyle{ A(3x^{2}-x+B)=6x^{4}+C+14x^{2}}\)

Według mnie nie mogą być równe bo są różnych stopni.
horbas36
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 1 lis 2011, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 3 razy

Porównywanie wielomianów

Post autor: horbas36 »

wg. mnie też, a jednak z tyłu książki jest odpowiedź konkretna. Niektóre odpowiedzi z tyłu książki mnie zadziwiają, dlatego założyłem konto tutaj i wolę się zapytać kogoś bardziej doświadczonego ode mnie.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Porównywanie wielomianów

Post autor: anna_ »

Nie doczytałam, A,B,C to wielomiany, a nie liczby-- dzisiaj, o 22:31 --\(\displaystyle{ A(3x^2-x+B)=6x^4+C+14x^2}\)

\(\displaystyle{ 3Ax^2-Ax+AB=6x^4+C+14x^2}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} 3Ax^2=6x^4\\ -Ax=C\\AB=14x^2 \end{cases}}\)
horbas36
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 1 lis 2011, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 3 razy

Porównywanie wielomianów

Post autor: horbas36 »

Mam pytanko. Mianowicie, dlaczego \(\displaystyle{ 3Ax^{2}=6x^{4}}\) ? Przecież to są inne potęgi
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Porównywanie wielomianów

Post autor: anna_ »

Ale \(\displaystyle{ A}\) to wielomian, więc dziel obie strony przez \(\displaystyle{ 3x^2}\) i otrzymasz co trzeba
ODPOWIEDZ