reszta
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 7 gru 2006, o 23:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 32 razy
reszta
wielomian w(x) przy dzieleniu przez dwumiany(x-2),(x+4) daje reszty odpowiednio równe -3 oraz -51. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)=x�+3x�-6x-8, wiedząc, że liczba -1 jest miejscem zerowym wielomianu W(x)
- baksio
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość/Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 136 razy
reszta
\(\displaystyle{ P(x)= (x+4)(x-2)(x+1)}\)
Wiemy że reszta jest o jeden stopień mniejsza od wielomianu \(\displaystyle{ P(x)}\)
Więc \(\displaystyle{ R(x)= ax^2 + bx + c}\)
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x) * (x+4)(x-2)(x+1) + R(x)}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=0}\) czyli \(\displaystyle{ R(-1) =0}\)
\(\displaystyle{ W(2) = -3}\) czyli \(\displaystyle{ R(2) = -3}\)
\(\displaystyle{ W(-4) = - 51}\) czyli \(\displaystyle{ R(-4) = -51}\)
Tera tylko wyznaczyć współczynniki \(\displaystyle{ a,b,c}\) reszty \(\displaystyle{ R(x)}\)
Wiemy że reszta jest o jeden stopień mniejsza od wielomianu \(\displaystyle{ P(x)}\)
Więc \(\displaystyle{ R(x)= ax^2 + bx + c}\)
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x) * (x+4)(x-2)(x+1) + R(x)}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=0}\) czyli \(\displaystyle{ R(-1) =0}\)
\(\displaystyle{ W(2) = -3}\) czyli \(\displaystyle{ R(2) = -3}\)
\(\displaystyle{ W(-4) = - 51}\) czyli \(\displaystyle{ R(-4) = -51}\)
Tera tylko wyznaczyć współczynniki \(\displaystyle{ a,b,c}\) reszty \(\displaystyle{ R(x)}\)