reszta z dzielenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
marcin.p
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 7 gru 2006, o 23:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 32 razy

reszta z dzielenia

Post autor: marcin.p »

Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez trójmian kwadratowy P(x)=x�+2x-3 jest równa R(x)=2x+5. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x-1).
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

reszta z dzielenia

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ W(x)=(x^{2}+2x-3)*Q(x) +2x+5}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)*Z(x) + a}\) POZDRO
Awatar użytkownika
baksio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość/Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 136 razy

reszta z dzielenia

Post autor: baksio »

\(\displaystyle{ P(x) = (x-1)(x+3)}\)
\(\displaystyle{ W(x) = Q(x)* (x-1)(x+3) + R(x)}\)
\(\displaystyle{ W(1) = R(1)}\)
czyli reszta z dzielenia wynosi \(\displaystyle{ 7}\).
Awatar użytkownika
bartholdy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 14 gru 2006, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 49 razy

reszta z dzielenia

Post autor: bartholdy »

\(\displaystyle{ W(x) = H(x)(x-1)(x+3) + 2x+5\\
W(x) = T(X)(x-1) + R\\
W(1) = 2\cdot 1+5 = 7 \qquad W(1) = R\\
R = 7}\)
ODPOWIEDZ