Dla jakich wartości parametru a wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x^{4}+4x^{3}+10x^{2}+12x+a}\) jest kwadratem wielomianu stopnia drugiego?
Kompletnie nie wiem jak się zabrać za zadanie.Bardzo proszę o jakieś nakierowanie.
Dla jakich wartości parametru a wielomian...
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Dla jakich wartości parametru a wielomian...
Ponieważ kwadrat to \(\displaystyle{ a}\) jest nieujemne.
Oraz \(\displaystyle{ W(x)=(x^2+bx+\sqrt{a})^2}\) lub to samo z minusami (na jedno wyjdzie)
Oraz \(\displaystyle{ W(x)=(x^2+bx+\sqrt{a})^2}\) lub to samo z minusami (na jedno wyjdzie)
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 24 wrz 2009, o 18:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 38 razy
Dla jakich wartości parametru a wielomian...
No i nie za bardzo wiem co robić.Porównać współczynniki po grupowaniu i rozwiązać ?
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 24 wrz 2009, o 18:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 38 razy
Dla jakich wartości parametru a wielomian...
Wynik wyszedł \(\displaystyle{ a=9}\), czyli się zgadza.
Mam takie pytanie, jak wpadłeś na to równanie \(\displaystyle{ W(x)=(x^2+bx+\sqrt{a})^2}\), gdyż ja już wcześniej to sobie podobnie rozpisywałem, ale bez parametru a i nie zgadzało się.
Mam takie pytanie, jak wpadłeś na to równanie \(\displaystyle{ W(x)=(x^2+bx+\sqrt{a})^2}\), gdyż ja już wcześniej to sobie podobnie rozpisywałem, ale bez parametru a i nie zgadzało się.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Dla jakich wartości parametru a wielomian...
Masz liczyć \(\displaystyle{ (x^2+bx+c)(x^2+bx+c)}\) czyli na końcu masz wyraz wolny \(\displaystyle{ c\cdot c}\) to natomiast \(\displaystyle{ =a}\)