Znaleźć wszystkie pierwiastki całkowite wielomianu.
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{3} +x ^{2} -5x+3}\)
czy to jest dobrze? :
dzielniki \(\displaystyle{ 3=-1,1,-3,3}\)
\(\displaystyle{ w(1)= 1 ^{3} +1 ^{2} -5+3=2-8=-6}\) => nie jest pierwiastkiem
\(\displaystyle{ w(3)= 3 ^{3} + 3 ^{2} -18=36-18=18}\) => nie jest pierwiastkiem
i to koniec dobrze to jest? Mam wrazenie, ze powinno coś wyjsc...
Z góry dziękuje za uwagi i za poprawę moich wypocin
pierwiastki całkowite wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
pierwiastki całkowite wielomianu
Ostatnio zmieniony 30 paź 2011, o 16:37 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
pierwiastki całkowite wielomianu
czyli to co zrobiłem jest źle? gdzie sie pomylilem?-- 30 paź 2011, o 16:41 --;>
- conseil
- Użytkownik
- Posty: 194
- Rejestracja: 11 lip 2009, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 4 razy
pierwiastki całkowite wielomianu
1 jest pierwiastkiem, tak jak kolega wyżej napisał.
\(\displaystyle{ w(1) = 1^{3} + 1^{2} -5*1 +3 = 1+1-5+3 = 2-5+3 = -3+3 = 0}\)
Ty wykazałeś, że 3 nie jest pierwiastkiem. Sprawdź wszystkie liczby - jeszcze -1 i -3
\(\displaystyle{ w(1) = 1^{3} + 1^{2} -5*1 +3 = 1+1-5+3 = 2-5+3 = -3+3 = 0}\)
Ty wykazałeś, że 3 nie jest pierwiastkiem. Sprawdź wszystkie liczby - jeszcze -1 i -3