Znaleźć zbiór rozwiązań równania.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Ziemo25
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 23 sty 2011, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Znaleźć zbiór rozwiązań równania.

Post autor: Ziemo25 »

Znaleźć zbiór rozwiązań równania.
\(\displaystyle{ x ^{3} - 2x ^{2} - 4x + 8 = 0}\)
Ostatnio zmieniony 30 paź 2011, o 12:47 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

Znaleźć zbiór rozwiązań równania.

Post autor: Lider Artur »

Przedstaw wielomian w postaci iloczynu.
Ziemo25
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 23 sty 2011, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Znaleźć zbiór rozwiązań równania.

Post autor: Ziemo25 »

A ja wygląda zamiana na taką postać...?
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

Znaleźć zbiór rozwiązań równania.

Post autor: JakimPL »

\(\displaystyle{ x ^{3} - 2x ^{2} - 4x + 8 = x^2 (x - 2) - 4(x-2) = (x^2-4)(x-2)=(x-2)^2(x+2)}\)

Tak.
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

Znaleźć zbiór rozwiązań równania.

Post autor: Lider Artur »

I teraz wystarczy odpowiedzieć sobie na pytanie: kiedy iloczyn jest równy zero?
ODPOWIEDZ