Obliczanie wielomianu ?
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
Obliczanie wielomianu ?
Mam takie zadanie i nie bardzo nawet wiem do jakiego tematu ono pasuje. Nigdzie nie mogłem znaleźć.
Oblicz wartość wyrażeń
\(\displaystyle{ a) (x-1)(1-x ^{2})(x ^{2}+1) =
b) x(x-1)(x+1)=
c) (x ^{-4}+3x ^{-3}) ^{2} =}\)
Nie za bardzo wiem jak się za to zabrać.
Oblicz wartość wyrażeń
\(\displaystyle{ a) (x-1)(1-x ^{2})(x ^{2}+1) =
b) x(x-1)(x+1)=
c) (x ^{-4}+3x ^{-3}) ^{2} =}\)
Nie za bardzo wiem jak się za to zabrać.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2011, o 19:16 przez gregz09, łącznie zmieniany 2 razy.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Obliczanie wielomianu ?
Obliczenie wartości wyrażeń polega na podstawieniu konkretnych liczb pod wszystkie zmienne i wyliczeniu końcowej wartości liczbowej.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
Obliczanie wielomianu ?
Jest napisane w poleceniu
"Oblicz wartość wyrażeń " nic więcej
Ja to zrobiłem tak
\(\displaystyle{ a)(x-1)(1-x ^{2})(x ^{2}+1) = (x-x ^{3}-1+x ^{2})(x ^{2}+1)= x ^{3}+x-x ^{5}-x ^{3}-x ^{2}-1+x ^{4}+x ^{2} = x ^{4} - x ^{5} - 1 +x}\)
\(\displaystyle{ b) x(x-1)(x+1)= x(x ^{2}+x-x+1-1)=x \cdot x ^{2} = x ^{3}}\)
Czy to jest dobrze ?
\(\displaystyle{ c) (x ^{-4} +3x ^{-3}) ^{2} = x ^{-8} + 2(x ^{-4} \cdot 3x ^{-3}) + 9x ^{-6} = ... ?}\)
Tutaj utknąłem i chyba to nie ten dział, przepraszam, ale może mi ktoś powiedzieć jak to dalej zrobić?
"Oblicz wartość wyrażeń " nic więcej
Ja to zrobiłem tak
\(\displaystyle{ a)(x-1)(1-x ^{2})(x ^{2}+1) = (x-x ^{3}-1+x ^{2})(x ^{2}+1)= x ^{3}+x-x ^{5}-x ^{3}-x ^{2}-1+x ^{4}+x ^{2} = x ^{4} - x ^{5} - 1 +x}\)
\(\displaystyle{ b) x(x-1)(x+1)= x(x ^{2}+x-x+1-1)=x \cdot x ^{2} = x ^{3}}\)
Czy to jest dobrze ?
\(\displaystyle{ c) (x ^{-4} +3x ^{-3}) ^{2} = x ^{-8} + 2(x ^{-4} \cdot 3x ^{-3}) + 9x ^{-6} = ... ?}\)
Tutaj utknąłem i chyba to nie ten dział, przepraszam, ale może mi ktoś powiedzieć jak to dalej zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Obliczanie wielomianu ?
a) dobrze
\(\displaystyle{ b) x(x-1)(x+1)= x(x ^2-1)=...}\)
\(\displaystyle{ c) (x ^{-4} +3x ^{-3}) ^{2} = x ^{-8} + 2(x ^{-4} \cdot 3x ^{-3}) + 9x ^{-6} =x ^{-8} + 6x ^{-7} + 9x ^{-6}}\)
Tyle, że to nie jest obliczenie wartości
\(\displaystyle{ b) x(x-1)(x+1)= x(x ^2-1)=...}\)
\(\displaystyle{ c) (x ^{-4} +3x ^{-3}) ^{2} = x ^{-8} + 2(x ^{-4} \cdot 3x ^{-3}) + 9x ^{-6} =x ^{-8} + 6x ^{-7} + 9x ^{-6}}\)
Tyle, że to nie jest obliczenie wartości
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
Obliczanie wielomianu ?
Tak było w poleceniu. A tylko jak z tego to wyszło ?
\(\displaystyle{ 2(x ^{-4} \cdot 3x ^{-3}) = 6x ^{-7}}\)
\(\displaystyle{ 2(x ^{-4} \cdot 3x ^{-3}) = 6x ^{-7}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Obliczanie wielomianu ?
\(\displaystyle{ 2 \cdot 3=6}\)
a przy mnożeniu potęg wykładniki się dodaje czyli
\(\displaystyle{ x ^{-4} \cdot x ^{-3}=x^{-4+(-3)}=x^{-4-3}=x^{-7}}\)
a przy mnożeniu potęg wykładniki się dodaje czyli
\(\displaystyle{ x ^{-4} \cdot x ^{-3}=x^{-4+(-3)}=x^{-4-3}=x^{-7}}\)