jak tu obliczyć miejsca zerowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
wojtek22nc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 25 paź 2011, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: janów podlaski

jak tu obliczyć miejsca zerowe

Post autor: wojtek22nc »

\(\displaystyle{ \frac{s+3}{s(s ^{3} +11s ^{2} +36s+36}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

jak tu obliczyć miejsca zerowe

Post autor: piasek101 »

Całego, czy chodzi Ci o mianownik ?
wojtek22nc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 25 paź 2011, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: janów podlaski

jak tu obliczyć miejsca zerowe

Post autor: wojtek22nc »

raczej mianownik
Awatar użytkownika
Fuv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 15:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdansk
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 7 razy

jak tu obliczyć miejsca zerowe

Post autor: Fuv »

Musisz kombinować i podstawiać pierwiastki zgodnie z twierdzeniem o wymiernych pierwiastkach wielomianu. Czyli musisz ich szukać w tym przypadku ze zbioru:

\(\displaystyle{ \left\{ \pm 1 \pm 2 \pm 3 \pm 4 \pm 6 \pm 9 \pm 12 \pm 18 \pm 36 \right\}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

jak tu obliczyć miejsca zerowe

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ s=0}\) lub \(\displaystyle{ s=-2}\) lub \(\displaystyle{ s=-3}\) lub \(\displaystyle{ s=-6}\)
wojtek22nc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 25 paź 2011, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: janów podlaski

jak tu obliczyć miejsca zerowe

Post autor: wojtek22nc »

czyli teraz szuka dzielników \(\displaystyle{ s^{3}}\) i tak jak tu lece czy jak USUNIĘTO
Ostatnio zmieniony 25 paź 2011, o 21:34 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczanie linków do stron konkurencyjnych. Złamanie pkt. III.6.7 Regulaminu
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

jak tu obliczyć miejsca zerowe

Post autor: piasek101 »

Wyżej miałeś podane - dzielniki 36 (bo przy \(\displaystyle{ s^3}\) jest 1).

Potem podałem Ci miejsca zerowe mianownika.

Co Ci jeszcze potrzeba ?
wojtek22nc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 25 paź 2011, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: janów podlaski

jak tu obliczyć miejsca zerowe

Post autor: wojtek22nc »

tylko te miejsca zerowe po mam jeszcze z tego obliczyć transformate skokiem imulsowym i jednostkowym ale to dam rade już

-- 25 paź 2011, o 22:29 --

i teraz niewiem jak podzieliłem tem 3 stopnia przes te s+2 to wyjdzie \(\displaystyle{ s ^{2}+11s+36}\) czy jakoś lipa mi niewyszła?
żebym miał zeszyt przy sobie z 1 roku to bym zrobił
ODPOWIEDZ