równania wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kicpereniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 6 wrz 2011, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 14 razy

równania wielomianowe

Post autor: kicpereniek »

witam!
serdecznie proszę o pomoc przy rozwiązaniu następujących równań wielomianowych:
a)\(\displaystyle{ 6x ^{8}-12x ^{6} -5x ^{5}+10x ^{3}+x ^{2} - 2 = 0}\)
po pogrupowaniu dochodzę do postaci:
\(\displaystyle{ \left( x ^{2} - 2 \right) \left( 6x ^{6}-5x ^{3}+1 \right) =0}\)
i nie wiem co dalej z tym zrobić
b) \(\displaystyle{ \left( x-1\right) \left( x ^{2}+5x + 2 \right) + \left( x+8\right) ^{2} =x ^{2} + x + 62}\)
czy należy tutaj przyrównać wszystkie wyrażenia w nawiasach do \(\displaystyle{ x ^{2} +x + 62}\) ?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

równania wielomianowe

Post autor: bartek118 »

a) Pierwszy czynnik to wzór skróconego mnożenia, drugi zaś - podstawienie \(\displaystyle{ t=x^{3}}\) załatwia sprawę

b) Tutaj to trzeba wymnożyć i przenieść na jedną stronę
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

równania wielomianowe

Post autor: alfgordon »

a)podstawienie:
\(\displaystyle{ t=x^3}\)
ODPOWIEDZ