Prosiłbym o pomoc w takich przykładach:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5 \cdot \sqrt{x+y}-\frac{18}{\sqrt{x+y}}=27 \\ \sqrt{x^{2}-y^{2}}-5 \cdot \sqrt{x-y}=4 \end{cases}}\)
Z góry dzięki za pomoc!
Układ równań z pierwiastkami
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Układ równań z pierwiastkami
Podstaw \(\displaystyle{ a= \sqrt{x+y}, \ b= \sqrt{x-y}}\) i powinno się trochę uprościć. Dodaj założenia, że to, co jest pod pierwiastkiem musi być nieujemne.
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 8 lis 2006, o 17:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr->WPPT->INF
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1 raz
Układ równań z pierwiastkami
Dzięki, pomogło!
W takim razie kolejny przykład i czekam na pomysł, a mianowicie:
\(\displaystyle{ \sqrt{y-2+\sqrt{2y-5}}+\sqrt{y+2+3\sqrt{2y-5}}=7\sqrt{2}}\)
Tutaj też coś podstawiać?
W takim razie kolejny przykład i czekam na pomysł, a mianowicie:
\(\displaystyle{ \sqrt{y-2+\sqrt{2y-5}}+\sqrt{y+2+3\sqrt{2y-5}}=7\sqrt{2}}\)
Tutaj też coś podstawiać?