znajdz funkcje majac podane dwa zera
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 11 wrz 2011, o 20:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: LA
- Podziękował: 8 razy
znajdz funkcje majac podane dwa zera
Znajdz funkcje wielomianowa najmniejszego stopnia maja \(\displaystyle{ 1}\) oraz \(\displaystyle{ 1-i}\) jako niektore jego zera
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
znajdz funkcje majac podane dwa zera
Już raz rozważaliśmy podobny problem,
jeżeli polynomial function with complex coefficients to :
\(\displaystyle{ f(z)=(z-1)(z-(1-i))}\)
a jeżeli polynomial function with real coefficients to:
\(\displaystyle{ f(x)=(x-1)(x-(1-i))(x-(1+i))=(x-1)(x^2-2x+2)}\)
jeżeli polynomial function with complex coefficients to :
\(\displaystyle{ f(z)=(z-1)(z-(1-i))}\)
a jeżeli polynomial function with real coefficients to:
\(\displaystyle{ f(x)=(x-1)(x-(1-i))(x-(1+i))=(x-1)(x^2-2x+2)}\)