Witam
Zwracam sie do was mistrzow matematyki z prosba o pomoc, dla mnie jest to czarna magia i przyznaje sie otwarcie ze nawet nie wiem o co chodzi. Szkola dla doroslych sie klania, ale wszystko malymi kroczkami do przodu):) przechodzac do meritum, 8 zadan z wielomianów. i jedno z trygonometrii. Najserdeczniej i najmilej jak tylko potrafie jeszcze raz prosze was o pomoc.
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ (x)^{3} +12 (x)^{2} +44x+48=0 \\
(x)^{3} -9 (x)^{2} +23x -15=0\\
(x)^{4} + (x)^{3} -14 (x)^{2} +26 -20=0\\
(x)^{4} +5 (x)^{3} +4 (x)^{2} -24x-24=0\\
6 (x)^{3} -13 (x)^{2} =2 -9x \\
4 (x)^{2} -3 (x)^{3} =2-5x\\
3 (x)^{2} +9x=2 (x)^{3} +10\\
7 (x)^{2} =2 (x)^{3} +9}\)
wielomiany i trygonometria
wielomiany i trygonometria
Ostatnio zmieniony 22 paź 2011, o 19:41 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj całe wyrażenie w jednych klamrach[latex][/latex] . Nie zamieszczaj zadań z różnych działów w jednym temacie.
Powód: Umieszczaj całe wyrażenie w jednych klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
wielomiany i trygonometria
\(\displaystyle{ x^3 +12 x^2 +44x+48=0}\)
\(\displaystyle{ -2}\) jest pierwiastkiem
\(\displaystyle{ (x+2)(x^2 + 10x + 24)=0}\)
delta i pierwiastki (o ile istnieją) dla trójmianu kwadratowego
\(\displaystyle{ x^3 -9 x^2 +23x -15=0}\)
\(\displaystyle{ 1}\) jest pierwiastkiem
\(\displaystyle{ (x-1)(x^2 - 8x + 15)=0}\)
delta i pierwiastki (o ile istnieją) dla trójmianu kwadratowego
\(\displaystyle{ x^4 + x^3 -14 x^2 +26 -20=0}\)
sprawdź czy dobrze przepisałeś
\(\displaystyle{ x^4 +5 x^3 +4 x^2 -24x-24=0}\)
\(\displaystyle{ -1}\) jest pierwiastkiem
\(\displaystyle{ (x+1)(x^3 + 4x^2 - 24)=0}\)
\(\displaystyle{ 2}\) jest pierwiastkiem \(\displaystyle{ x^3 + 4x^2 - 24}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x-2)(x^2 + 6x + 12)=0}\)
delta i pierwiastki (o ile istnieją) dla trójmianu kwadratowego
\(\displaystyle{ 6 x^3 -13 x^2+9x-2 =0}\)
\(\displaystyle{ 1}\) jest pierwiastkiem
\(\displaystyle{ (x-1)(6x^2 - 7x + 2)=0}\)
delta i pierwiastki (o ile istnieją) dla trójmianu kwadratowego
\(\displaystyle{ -3 x^3+4 x^2+5x-2=0}\)
\(\displaystyle{ -1}\) jest pierwiastkiem
\(\displaystyle{ (x+1)(- 3x^2 + 7x - 2)=0}\)
delta i pierwiastki (o ile istnieją) dla trójmianu kwadratowego
\(\displaystyle{ -2x^3+3 x^2 +9x-10=0}\)
\(\displaystyle{ 1}\) jest pierwiastkiem
\(\displaystyle{ (x-1)(- 2x^2 + x + 10)=0}\)
delta i pierwiastki (o ile istnieją) dla trójmianu kwadratowego
\(\displaystyle{ -2}\) jest pierwiastkiem
\(\displaystyle{ (x+2)(x^2 + 10x + 24)=0}\)
delta i pierwiastki (o ile istnieją) dla trójmianu kwadratowego
\(\displaystyle{ x^3 -9 x^2 +23x -15=0}\)
\(\displaystyle{ 1}\) jest pierwiastkiem
\(\displaystyle{ (x-1)(x^2 - 8x + 15)=0}\)
delta i pierwiastki (o ile istnieją) dla trójmianu kwadratowego
\(\displaystyle{ x^4 + x^3 -14 x^2 +26 -20=0}\)
sprawdź czy dobrze przepisałeś
\(\displaystyle{ x^4 +5 x^3 +4 x^2 -24x-24=0}\)
\(\displaystyle{ -1}\) jest pierwiastkiem
\(\displaystyle{ (x+1)(x^3 + 4x^2 - 24)=0}\)
\(\displaystyle{ 2}\) jest pierwiastkiem \(\displaystyle{ x^3 + 4x^2 - 24}\)
\(\displaystyle{ (x+1)(x-2)(x^2 + 6x + 12)=0}\)
delta i pierwiastki (o ile istnieją) dla trójmianu kwadratowego
\(\displaystyle{ 6 x^3 -13 x^2+9x-2 =0}\)
\(\displaystyle{ 1}\) jest pierwiastkiem
\(\displaystyle{ (x-1)(6x^2 - 7x + 2)=0}\)
delta i pierwiastki (o ile istnieją) dla trójmianu kwadratowego
\(\displaystyle{ -3 x^3+4 x^2+5x-2=0}\)
\(\displaystyle{ -1}\) jest pierwiastkiem
\(\displaystyle{ (x+1)(- 3x^2 + 7x - 2)=0}\)
delta i pierwiastki (o ile istnieją) dla trójmianu kwadratowego
\(\displaystyle{ -2x^3+3 x^2 +9x-10=0}\)
\(\displaystyle{ 1}\) jest pierwiastkiem
\(\displaystyle{ (x-1)(- 2x^2 + x + 10)=0}\)
delta i pierwiastki (o ile istnieją) dla trójmianu kwadratowego