Czesc.
Zaczynam wlasnie wielomiany i dostalem takie zadanie: Zapisz wielomian w postaci iloczynowej.
a) \(\displaystyle{ w(x)= x^{2} - x -12}\)
b) \(\displaystyle{ w(x)= x^{2} + 5x + 6}\)
c) \(\displaystyle{ w(x)= 2x^{3} + 8x - 5x^{2} - 20}\)
d) \(\displaystyle{ w(x)= 7x^{3} - x^{2} + 2x}\)
Zrobilem tak jak umialem, a czy umialem? O ocene musze poprosic Was, podaje moje wyniki:
a) \(\displaystyle{ w(x)= (x+3)(x-4)}\)
b) \(\displaystyle{ w(x)= (x+3)(x+2)}\)
c) \(\displaystyle{ w(x)= ( 2x^{2} +8)(x-2,5)}\)
d) tutaj wyciagnalem "x" przed nawias i zostalo mi rownanie kwadratowe, w ktorym delta jest mniejsza od zera i nie wiem jak to zapisac.
Z gory dziekuje za pomoc.
Zapisz wielomian w postaci iloczynowej
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 22 paź 2011, o 17:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzow
- Podziękował: 2 razy
Zapisz wielomian w postaci iloczynowej
Ostatnio zmieniony 22 paź 2011, o 19:10 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Zapisz wielomian w postaci iloczynowej
c) można zapisać jako:
\(\displaystyle{ (x^2 + 4)(2x - 5)}\)
ale Twoje rozwiązanie też jest dobre
d) \(\displaystyle{ x(7x^2 - x + 2)}\)
reszta jest dobrze
\(\displaystyle{ (x^2 + 4)(2x - 5)}\)
ale Twoje rozwiązanie też jest dobre
d) \(\displaystyle{ x(7x^2 - x + 2)}\)
reszta jest dobrze
Ostatnio zmieniony 22 paź 2011, o 17:38 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 22 paź 2011, o 17:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzow
- Podziękował: 2 razy
Zapisz wielomian w postaci iloczynowej
Wow, dzieki za szybka odpowiedz
d) wyszlo mi tak samo, ale wlasnie nie bylem pewien czy to o to chodzi
Jeszcze raz bardzo dziekuje.
d) wyszlo mi tak samo, ale wlasnie nie bylem pewien czy to o to chodzi
Jeszcze raz bardzo dziekuje.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 18 paź 2011, o 12:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 5 razy
Zapisz wielomian w postaci iloczynowej
Do ostatniego: tak zostawiasz. Nic więcej nie zrobisz nie wchodząc w teorię liczb zespolonych, która Cię raczej nie obowiązuje