3 zadanka...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
hanspl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 sty 2007, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa

3 zadanka...

Post autor: hanspl »

1.Dla jakich wartości parametru a,b liczba r jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x), jeśli:
\(\displaystyle{ W(x)=x^{4}+(a-b)x^{3}+(a+b)x^{2}+8x+8}\) , r=-2
2.Dla jakich wartości parametru a,b liczba r jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x), jeśli:
\(\displaystyle{ W(x)=x^{4}+x^{3}-3x^{2}+(a-b)x+a+2b}\) , r=-1
2.Dla jakich wartości parametru a,b,c liczba r jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x), jeśli:
\(\displaystyle{ W(x)=x^{4}+5x^{3}+ax^{2}-bx-c}\) , r=-2

[ Dodano: 21 Styczeń 2007, 18:46 ]
Nie sądzę żeby to było trudne , ale jednak mam z tym problem, jeśli coś nie jest czytelne to proszę o napisanie w tym temacie.

Kosmetyka dotycząca zapisu (jak masz gotowy zapis w texu, to trzeba go jeszcze wstawic w znaczniki [ tex ] i [ /tex ]. Calasilyar
Ostatnio zmieniony 21 sty 2007, o 22:24 przez hanspl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

3 zadanka...

Post autor: setch »

1. Policz \(\displaystyle{ W(-2)}\) i podziel ten wielomian przez \(\displaystyle{ (x+2)^2}\) i rozwiaz uklad rownan, w ktorym W(-2)=0 i reszta z dzielenia wynosi 0.
2. Mozesz podzielic dwa razy przez (x+1) i za kazdym razem reszta powinna wynosic zero
2. Podziel trzy raz przez (x+2) i rozwiaz uklad rownan, gdzie wszystkie trzy reszty rowne sa zero.
hanspl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 sty 2007, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa

3 zadanka...

Post autor: hanspl »

Nadal mam problem, proszęo rozpisanie 1 zadania.
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

3 zadanka...

Post autor: setch »

ODPOWIEDZ