Przypomnienie wielomiany

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
krzychuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 paź 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dolnoslaskie

Przypomnienie wielomiany

Post autor: krzychuk »

Witam ! Mam pewne zaległości i chciałbym to nadrobić na przykładach Mógłby mi ktoś pomoc przy tych zadaniach ?

1. Uporządkuj wielomian \(\displaystyle{ W(x)=(x-4)- (x-4)^{2} + (x-4)^{3}}\)
2.Rozłóż wielomian na czynniki \(\displaystyle{ x^{3} -2 \cdot x^{2} -8 \cdot x+16}\)
Ostatnio zmieniony 20 paź 2011, o 22:43 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot . Jedne tagi [latex][/latex] na całe wyrażenie.
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Przypomnienie wielomiany

Post autor: wiskitki »

W pierwszym wyłącz przed nawias \(\displaystyle{ x-4}\).
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Przypomnienie wielomiany

Post autor: Lbubsazob »

Zad. 2

\(\displaystyle{ x^3-2x^2-8x+16=x^2\left( x-2\right)-8\left( x-2\right)=\ldots}\)
ODPOWIEDZ