Reszta z dzielenia
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 29 paź 2006, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Okolice Iławy
- Podziękował: 10 razy
Reszta z dzielenia
Liczba 1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^{4}-3x^{3}-3x^{2}+ax+b}\). Znajdź resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x-2)
Pomoże mi ktoś?
Pomoże mi ktoś?
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 19 mar 2006, o 12:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rzeszów
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 5 razy
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Reszta z dzielenia
kolanko, jeżeli zakładasz, że W(2)=0, to dzieląc potem przez (x-2) zawsze wyjdzie ci 0.
Krecik, podziel W(x) przez (x-1), a następnie przez \(\displaystyle{ (x-1)^{2}}\) - w obu przypadkach ma wyjśc reszta równa zero.
Krecik, podziel W(x) przez (x-1), a następnie przez \(\displaystyle{ (x-1)^{2}}\) - w obu przypadkach ma wyjśc reszta równa zero.
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Reszta z dzielenia
\(\displaystyle{ (x^4-3x^3-3x^2+ax+b):(x-1)=x^3-2x^2-5x-5+a}\) oraz reszty \(\displaystyle{ R_1=-5+a+b}\)
\(\displaystyle{ (x^3-2x^2-5x-5+a):(x-1)=x^2-x-6}\) oraz reszty \(\displaystyle{ R_2=-11+a}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}R_1=0\\R_2=0\end{array} \\
ft\{\begin{array}{l}-5+a+b=0\\-11+a=0\end{array} \\
ft\{\begin{array}{l}b=-6\\a=11\end{array}}\)
zatem
\(\displaystyle{ W(x)=x^4-3x^3-3x^2+11x-6\\
W(2)=16-24-12+22-6=-4}\)
\(\displaystyle{ (x^3-2x^2-5x-5+a):(x-1)=x^2-x-6}\) oraz reszty \(\displaystyle{ R_2=-11+a}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}R_1=0\\R_2=0\end{array} \\
ft\{\begin{array}{l}-5+a+b=0\\-11+a=0\end{array} \\
ft\{\begin{array}{l}b=-6\\a=11\end{array}}\)
zatem
\(\displaystyle{ W(x)=x^4-3x^3-3x^2+11x-6\\
W(2)=16-24-12+22-6=-4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 4 gru 2006, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 17 razy
Reszta z dzielenia
moze zaproponuje inne rozwiazanie:
wielomian w mozna zapisac jako
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)^{2}(cx^{2}+dx+e)}\)
wystarczy wymnozyc i porownac wspolczynniki z danym wielomianem, latwo mozna wyliczyc a i b. a pozniej podzielic hornerem albo pisemnie
wielomian w mozna zapisac jako
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)^{2}(cx^{2}+dx+e)}\)
wystarczy wymnozyc i porownac wspolczynniki z danym wielomianem, latwo mozna wyliczyc a i b. a pozniej podzielic hornerem albo pisemnie