Cześć! Nie wiem jak uporać się z tym zadaniem:
Podaj czynniki liniowe występujące w rozkładzie wielomianu w:
a) \(\displaystyle{ w(x)=x^{4} - 81}\)
b) \(\displaystyle{ w(x) = 8x^{3} - 1}\)
Mógłby mi to ktoś z was wyjaśnić?
Czynniki liniowe wielomianu
Czynniki liniowe wielomianu
Wzory skróconego mnożenia.
a) \(\displaystyle{ a^2-b^2=\dots}\)
b) \(\displaystyle{ a^3-b^3=\dots}\)
Poszperaj, wszystkiego nie podam na tacy.
a) \(\displaystyle{ a^2-b^2=\dots}\)
b) \(\displaystyle{ a^3-b^3=\dots}\)
Poszperaj, wszystkiego nie podam na tacy.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Czynniki liniowe wielomianu
a) zastosuj dwukrotnie wzór na różnicę kwadratów
b) zastosuj wzór na różnicę sześcianów
b) zastosuj wzór na różnicę sześcianów
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Czynniki liniowe wielomianu
mihu124 pisze: Podaj czynniki liniowe występujące w rozkładzie wielomianu w:
a) \(\displaystyle{ w(x)=x^{4} - 81}\)
\(\displaystyle{ x^4-81=(x^2+9)(x^2-9)=(x-3i)(x+3i)(x-3)(x+3)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 19 paź 2009, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krzyż
- Podziękował: 6 razy
Czynniki liniowe wielomianu
a) \(\displaystyle{ w(x) = x^{4} - 81 = (x^{2} -9)(x^{2}+9)= (x-3)(x+3)(x-3)(x+3) = (x-3)(x+3)}\)
b) \(\displaystyle{ w(x) = 8x^{3} -1 = (2x-1)(2x^{2} + 2x +1)}\) drugiego nawiasu nie da się chyba dalej rozbić, bo delta wychodzi ujemna, więc czynnikiem liniowym będzie (2x-1)
Czy rozłożyłem to dobrze?
\(\displaystyle{ w(x) = x^{4} - 2x^{3} + x^{2} - 2x = x^{3}(x-2)+x(x-2) = (x^{3}+x)(x-2)= x(x^{2} +1)(x-2)}\)
b) \(\displaystyle{ w(x) = 8x^{3} -1 = (2x-1)(2x^{2} + 2x +1)}\) drugiego nawiasu nie da się chyba dalej rozbić, bo delta wychodzi ujemna, więc czynnikiem liniowym będzie (2x-1)
Czy rozłożyłem to dobrze?
\(\displaystyle{ w(x) = x^{4} - 2x^{3} + x^{2} - 2x = x^{3}(x-2)+x(x-2) = (x^{3}+x)(x-2)= x(x^{2} +1)(x-2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Czynniki liniowe wielomianu
Tu na oko nie działa bo z czwartego stopnia zrobiłeś drugi.mihu124 pisze:a) \(\displaystyle{ w(x) = x^{4} - 81 = (x^{2} -9)(x^{2}+9)= (x-3)(x+3)(x-3)(x+3) = (x-3)(x+3)}\)