Bez żadnych twierdzeń, siedzę i nie mogę wymyślić.
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}+2x ^{2}-7x+4}\)
\(\displaystyle{ W(x)=3x ^{3}+13x ^{2}+7x+1}\)
Rozkład na czynniki — nie wiem jak ugryźć.
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 23 wrz 2007, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z domu
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Rozkład na czynniki — nie wiem jak ugryźć.
Mam nadzieję, że deltę i pierwiastki możesz liczyć
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}+2x ^{2}-7x+4=x ^{3}+2x ^{2}-8x+x+4=x(x^2+2x -8)+(x+4)=...}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}+2x ^{2}-7x+4=x ^{3}+2x ^{2}-8x+x+4=x(x^2+2x -8)+(x+4)=...}\)
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Rozkład na czynniki — nie wiem jak ugryźć.
\(\displaystyle{ ...=x(x+4)(x-2)+(x+4)=(x+4)[x(x-2)+1]=(x+4)(x^2-2x+1)=(x+4)(x-1)^2}\)anna_ pisze: \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}+2x ^{2}-7x+4=x ^{3}+2x ^{2}-8x+x+4=x(x^2+2x -8)+(x+4)=...}\)
sposób alternatywny :zauważyć, że suma współczynników wielomianu wynosi zero, więc jedynka jest pierwiastkiem, podzielić przez dwumian otrzymując
\(\displaystyle{ x ^{3}+2x ^{2}-7x+4=(x-1)(x^2+3x-4)=(x-1)(x-1)(x+4)}\)
jeśli chodzi o drugi przykład hmm.. bez twierdzenia musisz wpaść że \(\displaystyle{ - \frac{1}{3}}\) jest pierwiastkiem , i znów dzielić prze dwumian inaczej ciężko to ruszyć. Dwa pozostałe pierwiastki są niewymierne. Dostajesz
\(\displaystyle{ (x+ \frac{1}{3})(3x^2+12x+3)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 23 wrz 2007, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z domu
- Podziękował: 2 razy
Rozkład na czynniki — nie wiem jak ugryźć.
vec{}
\(\displaystyle{ …x(x-2)(x+4)+(x+4)=(x+4)(x(x-2)+1)=(x+4)(x^{2}-2x+1)=(x+4)(x-1)^{2}}\)anna_ pisze:Mam nadzieję, że deltę i pierwiastki możesz liczyć
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}+2x ^{2}-7x+4=x ^{3}+2x ^{2}-8x+x+4=x(x^2+2x -8)+(x+4)=...}\)