jak się uporać z takim przykładem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Kubaniec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 25 wrz 2011, o 08:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xdsdsds
Podziękował: 32 razy

jak się uporać z takim przykładem

Post autor: Kubaniec »

witam, mam rozwiązać takie równanie

\(\displaystyle{ 2x^{2} +9x-5=(2x-1)^{2} \\
2x^{2} +9x-5=4x^{2} +4x+1\\
-2x^{2} +5x-6=0}\)


co z tym dalej zrobić?
Ostatnio zmieniony 20 paź 2011, o 22:21 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

jak się uporać z takim przykładem

Post autor: anna_ »

Policzyć deltę i pierwiastki

Masz błąd w drugiej linijce.
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

jak się uporać z takim przykładem

Post autor: chris_f »

Na dzień dobry zrobiłeś błą po prawej \(\displaystyle{ (2x-1)^2=4x^2-4x+1}\), no i zapis, używaj klamer z TeX-em.
Kubaniec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 25 wrz 2011, o 08:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xdsdsds
Podziękował: 32 razy

jak się uporać z takim przykładem

Post autor: Kubaniec »

no właśnie jak liczyłem deltę to mi wychodziła ujemna przez ten błąd i nie było jakich iksów liczyć, dzięki wielkie
ODPOWIEDZ