pierwiastki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mans123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 paź 2011, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

pierwiastki wielomianu

Post autor: mans123 »

jestem tu pierwszy raz i nie mam pojecia jak sie uzywa te znaczki.

przyklad ;

\(\displaystyle{ -a^3-4a^2-2a+4=0}\)

i jak znalezc dwumian prrzez ktory sie podzieli to rownanie.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2011, o 17:07 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jak nie wiesz to zajrzyj do instrukcji - http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: scyth »

Sprawdź dzielniki wyrazu wolnego.
mans123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 paź 2011, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

pierwiastki wielomianu

Post autor: mans123 »

no dzięki za info, ale jakoś nie wchodzi. To moze podam tresc zadania. Znajdź wszytskie liczby niewymierne 'a' takie, ze reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = x^3 - 4x^2 + x + 4}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x+a}\) jest rowna \(\displaystyle{ a}\).
Ostatnio zmieniony 19 paź 2011, o 17:41 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

pierwiastki wielomianu

Post autor: Psiaczek »

mans123 pisze: Znajdź wszytskie liczby niewymierne 'a' takie, ze reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = x^3 - 4x^2 + x + 4}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x+a}\) jest rowna \(\displaystyle{ a}\).
https://www.matematyka.pl/265827.htm
ODPOWIEDZ