Pozostałe pierwiastki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 20 sty 2007, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
Pozostałe pierwiastki wielomianu
Witam.. mam problem w rozwiązaniu pewnego zadania ... Jego treść to : Wiedząc, że liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W(x), znajdź pozostałe pierwiastki tego wielomianu:
W(x)= x4 - 5x2 + 4, r=1
Pewnie trzeba wyznaczyć p i q a tego za bardzo nie umiem :/ Bardzo prosze o pomoc i z góry dzięki
W(x)= x4 - 5x2 + 4, r=1
Pewnie trzeba wyznaczyć p i q a tego za bardzo nie umiem :/ Bardzo prosze o pomoc i z góry dzięki
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Pozostałe pierwiastki wielomianu
chyba chodzi o:
\(\displaystyle{ W(x)=x^{4}-5x^{2}+4\\
W(x)=(x^{2}-1)(x^{2}-4)=(x-1)(x+1)(x-2)(x+2)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^{4}-5x^{2}+4\\
W(x)=(x^{2}-1)(x^{2}-4)=(x-1)(x+1)(x-2)(x+2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Gory
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 53 razy
Pozostałe pierwiastki wielomianu
podziel ten wielomian przez (x-1).
Wynikiem dzielenia będzie\(\displaystyle{ x^{3}+x{2}-4x-4}\). Można wtedy zapisać to jako
\(\displaystyle{ (x^{3}+x^{2}-4x-4)(x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ [x^{2}(x+1)-4(x+1)](x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}-4)(x+1)(x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-2)(x+2)(x+1)(x-1)=0}\)
Wynikiem dzielenia będzie\(\displaystyle{ x^{3}+x{2}-4x-4}\). Można wtedy zapisać to jako
\(\displaystyle{ (x^{3}+x^{2}-4x-4)(x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ [x^{2}(x+1)-4(x+1)](x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}-4)(x+1)(x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-2)(x+2)(x+1)(x-1)=0}\)
Ostatnio zmieniony 20 sty 2007, o 18:23 przez grzegorz87, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Pozostałe pierwiastki wielomianu
\(\displaystyle{ x^{4}-5x^{2}+4=\\
x^{4}-4x^{2}-x^{2}+4=\\
x^{2}(x^{2}-4)-(x^{2}-4)=\\
(x^{2}-1)(x^{2}-4)=\\
(x-1)(x+1)(x-2)(x+2)}\)
Pierwiastki wielomianu: 1 (już dane), -1, 2, -2.
x^{4}-4x^{2}-x^{2}+4=\\
x^{2}(x^{2}-4)-(x^{2}-4)=\\
(x^{2}-1)(x^{2}-4)=\\
(x-1)(x+1)(x-2)(x+2)}\)
Pierwiastki wielomianu: 1 (już dane), -1, 2, -2.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 20 sty 2007, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
Pozostałe pierwiastki wielomianu
oo dzięki bardzo No ale taki przykład... W(x)= x4 - 2x3 - 8x2+ 18x - 9, r=-3 tu nie wychodzi takim sposobem jaki pokazaliście.
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Gory
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 53 razy
Pozostałe pierwiastki wielomianu
jeżeli mamy jeden pierwiastek podany to można podzielić wielomian przez (x+3)
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Pozostałe pierwiastki wielomianu
\(\displaystyle{ x^{4}-2x^{3}-8x^{2}+18x-9=\\
x^{4}+3x^{3}-5x^{3}-15x^{2}+7x^{2}+21x-3x-9=\\
(x+3)(x^{3}-5x^{2}+7x-3)=\\
(x+3)(x^{3}-3x^{2}-2x^{2}+6x+1x-3)=\\
(x+3)(x-3)(x^{2}-2x+1)=\\
(x+3)(x-3)(x-1)^{2}}\)
Pierwiastki: -3, 3, 1.
x^{4}+3x^{3}-5x^{3}-15x^{2}+7x^{2}+21x-3x-9=\\
(x+3)(x^{3}-5x^{2}+7x-3)=\\
(x+3)(x^{3}-3x^{2}-2x^{2}+6x+1x-3)=\\
(x+3)(x-3)(x^{2}-2x+1)=\\
(x+3)(x-3)(x-1)^{2}}\)
Pierwiastki: -3, 3, 1.
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Gory
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 53 razy
Pozostałe pierwiastki wielomianu
Po wydzieleniu mamy \(\displaystyle{ f(x)=(x^{3}-5x^{2}+7x-3)(x+3)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 20 sty 2007, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
Pozostałe pierwiastki wielomianu
OK! Dzięki bardzo .Ale tu jeszcze mam 2 których nie rozgryzłem W(x)=x4 + 2x3 - 7x2 - 8x + 12
r = 2 Po wydzierleniu wychodzi x3 + 4x2 + x - 6
W(x) = x3 - x2 - 16x - 20 r = -2 Po wydzieleniu wychodzi x2 - 3x - 10. Prosze o pomoc
r = 2 Po wydzierleniu wychodzi x3 + 4x2 + x - 6
W(x) = x3 - x2 - 16x - 20 r = -2 Po wydzieleniu wychodzi x2 - 3x - 10. Prosze o pomoc
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
Pozostałe pierwiastki wielomianu
No to teraz z tego co Ci wyszlo z dzielenia to policz delte i miejsca zerowe x1 i x2 a potem przedstaw w postaci iloczynowej wyzej Ci ladnie napisali przeanalizuj sobie te przyklady i dasz rade
W kompendium masz wszystko o trojmianie kwadratowym
Wykaż troszke checi
W kompendium masz wszystko o trojmianie kwadratowym
Wykaż troszke checi
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 20 sty 2007, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
Pozostałe pierwiastki wielomianu
oki przykład ostatni zrobiłem tak jka powiedzieliście .. z delty wyliczyłem... no ale z tym
x4 + 2x3 - 7x2 - 8x + 12 nie moge sobie poradzić ..prosze o pomoc z tym
x4 + 2x3 - 7x2 - 8x + 12 nie moge sobie poradzić ..prosze o pomoc z tym