Rozwiąż równanie znając jeden pierwiastek... parametr.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Rozwiąż równanie znając jeden pierwiastek... parametr.
Witam. Mam takie zadanie:
Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ x^3-(a^2-a+7)x-(3a^2-3a-6) = 0}\), jeśli jednym z jego rozwiązań jest liczba \(\displaystyle{ -1}\).
Więc, obliczyłem \(\displaystyle{ W(-1)}\) i wyszło: \(\displaystyle{ 0 = -2a^2-4a}\). Liczę miejsca zerowe: \(\displaystyle{ a = 0 \vee a = -2}\). Co z tym fantem zrobić dalej? I czy w ogóle ma sens to co zrobiłem? Proszę o wskazówki i pozdrawiam.
Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ x^3-(a^2-a+7)x-(3a^2-3a-6) = 0}\), jeśli jednym z jego rozwiązań jest liczba \(\displaystyle{ -1}\).
Więc, obliczyłem \(\displaystyle{ W(-1)}\) i wyszło: \(\displaystyle{ 0 = -2a^2-4a}\). Liczę miejsca zerowe: \(\displaystyle{ a = 0 \vee a = -2}\). Co z tym fantem zrobić dalej? I czy w ogóle ma sens to co zrobiłem? Proszę o wskazówki i pozdrawiam.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Rozwiąż równanie znając jeden pierwiastek... parametr.
Czyli muszę teraz podstawić wyznaczone \(\displaystyle{ a}\) do wyjściowego wielomianu. Wyjdą mi dwie wersje i każdej z nich muszę policzyć miejsca zerowe, tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Rozwiąż równanie znając jeden pierwiastek... parametr.
Policz jeszcze raz \(\displaystyle{ W(-1)}\), bo źle, będą dwie opcje, ale \(\displaystyle{ a=-2 \vee a=3}\).
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Rozwiąż równanie znając jeden pierwiastek... parametr.
Faktycznie, pomyliłem znaki. Ale wstyd. Teraz liczę \(\displaystyle{ W(a _{1})}\) i \(\displaystyle{ W( a_{2})}\), tak? I rozkładam te wielomiany?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Rozwiąż równanie znając jeden pierwiastek... parametr.
Wyszło mi, że \(\displaystyle{ W(a _{1}) = W( _{a2}) = x^3-13x-12 = (x-4)(x+1)(x+3) = 0 \Leftrightarrow x \in \left\{ -3;-1;4\right\}}\)