\(\displaystyle{ \left| x^{3} + x^{2} - 5x + 3\right| > x^{3} + x^{2} - 5x + 3 \newline}\)
Rozpatrzyłem dwa przypadki:
\(\displaystyle{ x^{3} + x^{2} - 5x + 3 \ge 0 \Leftrightarrow x \in <-3, \infty ) \newline
x^{3} + x^{2} - 5x + 3 < 0 \Leftrightarrow x \in (-\infty, -3 )}\)
W pierwszym przypadku wyszło mi, że:
\(\displaystyle{ 0 > 0}\)
W drugim przypadku otrzymałem (ze zmienienia znaków wyrażenia pod wartością bezwzględną):
\(\displaystyle{ x \in (- \infty, -3)}\)
Nie wiem co zrobić z tymi przedziałami i wynikami z I i II przypadku, koniunkcja, alternatywa?
Prosiłbym o wyjaśnienie mi co się z tym robi.
Wynik w książce: \(\displaystyle{ x \in (- \infty, -3)}\)
Nierówność wielomianowa z wartością bezwzględną
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Nierówność wielomianowa z wartością bezwzględną
Z I przypadku wyszło \(\displaystyle{ 0 > 0}\), to fałsz, czyli masz zbiór pusty
z II \(\displaystyle{ x \in (- \infty, -3)}\)
bierzesz alternatywę
\(\displaystyle{ x \in (- \infty, -3)}\)
z II \(\displaystyle{ x \in (- \infty, -3)}\)
bierzesz alternatywę
\(\displaystyle{ x \in (- \infty, -3)}\)