pytanie o schemat hornera
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: świdnica
pytanie o schemat hornera
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jednej rzeczy o schemacie hornera. Mianowicie, szukając miejsc zerowych za pomocą tego schematu sprawdzam losowe liczby, a wiem, że jest jakaś zasada , na podstawie której można wykluczyć niektóre liczby, tylko nie wiem jak to się robi. Proszę o pomoc.
PS jeśli macie pomysł jak znaleźć miejsca zerowe takiego wielomianu bez korzystania ze schematu hornera:\(\displaystyle{ x ^{4}+24x^{2}+40x-16}\) to też byłbym wdzięczny za podanie tego sposobu
PS jeśli macie pomysł jak znaleźć miejsca zerowe takiego wielomianu bez korzystania ze schematu hornera:\(\displaystyle{ x ^{4}+24x^{2}+40x-16}\) to też byłbym wdzięczny za podanie tego sposobu
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
pytanie o schemat hornera
Sprawdzamy te liczby, które nam wychodzą z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych.sprawdzam losowe liczby
Wg. mnie lepiej jest dzielić wielomian niż korzystać ze schematu Hornera.
Dla wielomianów 4 stopnia mamy metodę Ferrariego (poza szkolna).
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 15:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: świdnica
pytanie o schemat hornera
Sorry w tym przykładzie miało być \(\displaystyle{ x^{4}-8x^{3}+24x^{2}-32x+16=0}\)
tylko jak ten wielomian teraz podzielić?kamil13151 pisze: Wg. mnie lepiej jest dzielić wielomian niż korzystać ze schematu Hornera.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
pytanie o schemat hornera
Skorzystać z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu i wtedy dochodzimy do wniosku, że \(\displaystyle{ W(2)=0}\) i dzielimy przez dwumian \(\displaystyle{ (x-2)}\) lub zauważamy, że \(\displaystyle{ x^{4}-8x^{3}+24x^{2}-32x+16=(x-2)^4}\), ale to wolfram alpha uczynił .
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
pytanie o schemat hornera
Wiem o co Ci chodziło - ale się dziwię - bo to w zasadzie to samo.
Wszystkim polecam Hornera zamiast klasycznego dzielenia przez dwumian bo :
- (1) łatwo sprawdzamy czy trafiliśmy w pierwiastek (jeśli go szukamy).
- (2) sprawdzając (1) przy okazji mamy wynik dzielenia przez dwumian (czego przy klasycznym sprawdzeniu nie mamy).
Wszystkim polecam Hornera zamiast klasycznego dzielenia przez dwumian bo :
- (1) łatwo sprawdzamy czy trafiliśmy w pierwiastek (jeśli go szukamy).
- (2) sprawdzając (1) przy okazji mamy wynik dzielenia przez dwumian (czego przy klasycznym sprawdzeniu nie mamy).
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
pytanie o schemat hornera
Jeżeli chodzi o ten pierwszy wielomian to podstawienie
\(\displaystyle{ 2x=u+v+w}\)
powinno przekształcić równanie w układ równań który będzie przypominał wzory Viete
dla równania trzeciego stopnia
Wielomian ten można także rozłożyć najpierw na czynniki kwadratowe
Tutaj można albo wymnożyć dwa trójmiany w postaci ogólnej i porównać współczynniki
(powinniśmy otrzymać układ równań z którego otrzymać powinniśmy równanie trzeciego stopnia)
Równanie można także rozłożyć na czynniki kwadratowe sprowadzając wyjściowe równanie do postaci różnicy kwadratów
(Tutaj przydadzą się wzory skróconego mnożenia , elementarne wiadomości o przekształćaniu równań
oraz wyróżnik trójmianu kwadratowego)
\(\displaystyle{ 2x=u+v+w}\)
powinno przekształcić równanie w układ równań który będzie przypominał wzory Viete
dla równania trzeciego stopnia
Wielomian ten można także rozłożyć najpierw na czynniki kwadratowe
Tutaj można albo wymnożyć dwa trójmiany w postaci ogólnej i porównać współczynniki
(powinniśmy otrzymać układ równań z którego otrzymać powinniśmy równanie trzeciego stopnia)
Równanie można także rozłożyć na czynniki kwadratowe sprowadzając wyjściowe równanie do postaci różnicy kwadratów
(Tutaj przydadzą się wzory skróconego mnożenia , elementarne wiadomości o przekształćaniu równań
oraz wyróżnik trójmianu kwadratowego)