Witam,
mam problem z zadaniem które pierwotnie było równaniem wymiernym.
\(\displaystyle{ \frac{3x^3 - 2x - 12}{(x - 2)^3} + \frac{2}{(x - 2)} - \frac{3x^2 + 5x}{(x - 2)^2} = 1}\)
Doszedłem do formy wielomianu
\(\displaystyle{ -x^3 + 9x^2 - 22x + 14 = 0}\)
Obliczyłem jedno miejsce zerowe z przyrównania x do 1. W odpowiedziach są jeszcze 2 pierwiastki i chciałbym wiedzieć jak je wyliczyć. Prosiłbym, aby ktoś mnie nakierował co mam zrobić.
Pozdrawiam
Wyliczenie pierwiastków wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 15:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Wyliczenie pierwiastków wielomianu
OK, podzieliłem wielomian i wyszła mi funkcja \(\displaystyle{ -x^2 + 10x - 12}\) ale została też reszta z dzielenia wielomianu czyli 2. Co mam zrobić z tą resztą?
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 15:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Wyliczenie pierwiastków wielomianu
\(\displaystyle{ -x^2 + 8x - 14}\) ?anna_ pisze:policz to jeszcze raz, bo masz błąd:
\(\displaystyle{ -x^3 + 9x^2 - 22x + 14 = 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Wyliczenie pierwiastków wielomianu
\(\displaystyle{ \frac{3x^3 - 2x - 12}{(x - 2)^3} + \frac{2}{(x - 2)} - \frac{3x^2 + 5x}{(x - 2)^2} = 1}\)
\(\displaystyle{ x \neq 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{- x^3 + 9x^2 - 12x + 4}{(x - 2)^3} =0}\)
\(\displaystyle{ - x^3 + 9x^2 - 12x + 4=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(- x^2 + 8x - 4)=0}\)
\(\displaystyle{ x \neq 2}\)
\(\displaystyle{ \frac{- x^3 + 9x^2 - 12x + 4}{(x - 2)^3} =0}\)
\(\displaystyle{ - x^3 + 9x^2 - 12x + 4=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(- x^2 + 8x - 4)=0}\)