Witam. Mam takie równanie:
\(\displaystyle{ (x-1)(x+3)(x+5) \le -2(x+3)(x+5)(3x+5)}\)
Proszę mi powiedzieć, jak to rozwiązać w sprytny sposób? Czy jest możliwość zrobienia tego bez wymnażania? Strasznie duże liczby wychodzą. I czemu nie mogę podzielić obydwu stron przez \(\displaystyle{ (x+3)(x+5)}\)? Podobny przykład:
\(\displaystyle{ (x-1)(x+3)(x+5) = -2(x-1)(x+3)}\)
Niby najwygodniej sobie podzielić \(\displaystyle{ (x-1)(x+3)}\), ale jak tak zrobiłem to jak wiadomo wyszedł jeden z trzech wyników. Jak robić takie równania w szybki, sprytny sposób i dlaczego nie mogę tak dzielić? Proszę o wskazówki i pozdrawiam.
Pytanie nt. dzielenia wielomianu.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Pytanie nt. dzielenia wielomianu.
\(\displaystyle{ (x-1)(x+3)(x+5) \le -2(x+3)(x+5)(3x+5)}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x+3)(x+5) +2(x+3)(x+5)(3x+5) \le 0}\)
\(\displaystyle{ (x+3)(x+5)[(x-1)+2(3x+5) ]\le 0}\)
uprość to z nawiasu kwadratowego i rysuj wężyk
a dzielić nie możesz bo nie znasz znaku
\(\displaystyle{ (x-1)(x+3)(x+5) +2(x+3)(x+5)(3x+5) \le 0}\)
\(\displaystyle{ (x+3)(x+5)[(x-1)+2(3x+5) ]\le 0}\)
uprość to z nawiasu kwadratowego i rysuj wężyk
a dzielić nie możesz bo nie znasz znaku
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Pytanie nt. dzielenia wielomianu.
Okej, rozumiem. Dzięki za pomoc, nie zauważyłem wczoraj wieczorem tego, że można to przenieść i wyrzucić przez nawias Pozdrawiam.