Rozwiąż równania wielomianowe - 2 przykłady
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 15 paź 2011, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Rozwiąż równania wielomianowe - 2 przykłady
Witam,
Rozwiązałem trochę równań, ale zostały 2 z którymi nie mogę sobie poradzić. Proszę o pomoc.
1) \(\displaystyle{ \left( x^{2}-5x \right) ^{2} -36=0}\)
2) \(\displaystyle{ -x^{3}-x+2=0}\)
Rozwiązałem trochę równań, ale zostały 2 z którymi nie mogę sobie poradzić. Proszę o pomoc.
1) \(\displaystyle{ \left( x^{2}-5x \right) ^{2} -36=0}\)
2) \(\displaystyle{ -x^{3}-x+2=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 15 paź 2011, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Rozwiąż równania wielomianowe - 2 przykłady
Tak, tylko później nie udało mi się zgrupowac wyrazów, a podstawienia nie zastosuje bo mam \(\displaystyle{ -10x^3}\). I właśnie tu mam problem.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rozwiąż równania wielomianowe - 2 przykłady
Nie bardzo wiem o czym piszesz.Dawidziu pisze:Tak, tylko później nie udało mi się zgrupowac wyrazów, a podstawienia nie zastosuje bo mam \(\displaystyle{ -10x^3}\). I właśnie tu mam problem.
Pokaż jak robisz.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 15 paź 2011, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Rozwiąż równania wielomianowe - 2 przykłady
\(\displaystyle{ \left( x^{2}-5x \right) ^{2} -36=0}\)
\(\displaystyle{ x^{4} -10x ^{3}+25x ^{2} -36=0}\)
A w drugim nie rozumiem x=1 ?
\(\displaystyle{ x^{4} -10x ^{3}+25x ^{2} -36=0}\)
A w drugim nie rozumiem x=1 ?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rozwiąż równania wielomianowe - 2 przykłady
1) Nie. Pisałem ,,ze wzoru ..."Dawidziu pisze:\(\displaystyle{ \left( x^{2}-5x \right) ^{2} -36=0}\)
\(\displaystyle{ x^{4} -10x ^{3}+25x ^{2} -36=0}\)
A w drugim nie rozumiem x=1 ?
Tego : \(\displaystyle{ a^2-b^2=(a+b)(a-b)}\)
2) Skoro znamy jeden pierwiastek to możemy zamienić (np dzieląc podany przez \(\displaystyle{ (x-1)}\)) na postać iloczynową :
\(\displaystyle{ (x-1)(kwadratowe)=0}\) a pierwiastki kwadratowego ,, z delty".
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Rozwiąż równania wielomianowe - 2 przykłady
Radzono ci żebyś na różnicę kwadratów wzór stosował, nie na kwadrat różnicy:
\(\displaystyle{ (x^2-5x)^2-6^2=(x^2-5x-6)(x^2-5x+6)=(x-6)(x+1)(x-2)(x-3)}\)
\(\displaystyle{ (x^2-5x)^2-6^2=(x^2-5x-6)(x^2-5x+6)=(x-6)(x+1)(x-2)(x-3)}\)