znajdź wszystkie liczby niewymierne
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 223 razy
- Pomógł: 1 raz
znajdź wszystkie liczby niewymierne
Znajdź wszystkie liczby niewymierne a, takie że reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}-4x ^{2}+x+4}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x+a}\) jest równy \(\displaystyle{ a}\).
Próbowałam wyjść z tego \(\displaystyle{ W(-a)=-a ^{3}-4a ^{2}-a+4}\), ale bezskutecznie.
Pozdrawiam.
Próbowałam wyjść z tego \(\displaystyle{ W(-a)=-a ^{3}-4a ^{2}-a+4}\), ale bezskutecznie.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2011, o 23:56 przez pini, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
znajdź wszystkie liczby niewymierne
\(\displaystyle{ W(-a)=a \\ -a ^{3}-4a ^{2}-a+4=a \\ -a ^{3}-4a ^{2}-2a+4=0}\)
a ten wielomian ma jeden pierwiastek wymierny.
a ten wielomian ma jeden pierwiastek wymierny.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
znajdź wszystkie liczby niewymierne
Pini, przenieś na jedną stronę,pomnoż przez -1 i masz:
\(\displaystyle{ a^3+4a^2+2a-4=0}\)
teraz możesz z tego twierdzenia co mowiliśmy w innym poście próbować szukać wymierne pierwiastki
i okaże się że -2 jest pierwiastkiem, ale on jest wymierny, podziel przez \(\displaystyle{ a+2}\) i zbadaj pozostałe pierwiastki
\(\displaystyle{ a^3+4a^2+2a-4=0}\)
teraz możesz z tego twierdzenia co mowiliśmy w innym poście próbować szukać wymierne pierwiastki
i okaże się że -2 jest pierwiastkiem, ale on jest wymierny, podziel przez \(\displaystyle{ a+2}\) i zbadaj pozostałe pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
znajdź wszystkie liczby niewymierne
\(\displaystyle{ a^3+4a^2+2a-4=0}\)
\(\displaystyle{ (a^2 + 2a - 2)(a+2)=0}\)
\(\displaystyle{ (a^2 + 2a - 2)(a+2)=0}\)
Ostatnio zmieniony 15 paź 2011, o 00:02 przez anna_, łącznie zmieniany 2 razy.