znajdź punkty wspólne

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pini
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 347
Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 223 razy
Pomógł: 1 raz

znajdź punkty wspólne

Post autor: pini »

Punkt \(\displaystyle{ A=(- \sqrt{6},0)}\) jest jednym z punktów wspólnych wykresu funkcji \(\displaystyle{ w(x)=x ^{3}-7x- \sqrt{6}}\) i osi odciętych. Znajdź pozostałe punkty wspólne wykresu funkcji w i osi OX.

pozdrawiam.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

znajdź punkty wspólne

Post autor: piasek101 »

Podziel dany przez \(\displaystyle{ (x+\sqrt 6)}\)
pini
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 347
Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 223 razy
Pomógł: 1 raz

znajdź punkty wspólne

Post autor: pini »

Dzięki a mogłabym policzyć je również innym sposobem?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

znajdź punkty wspólne

Post autor: piasek101 »

Można pokusić się o inny sposób - ale po co ? - przecież podali podpowiedź i dzięki niej jest to najwygodniejsza metoda.
ODPOWIEDZ