Reszta z dzielenia wielomianu... [Sprawdzenie]

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Bobzone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 5 paź 2011, o 00:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Reszta z dzielenia wielomianu... [Sprawdzenie]

Post autor: Bobzone »

Reszta dzielenia wielomianu W(x) przez \(\displaystyle{ (x+3)}\) jest równa 0, a przez \(\displaystyle{ (x+2)}\) jest równa 4. Oblicz resztę z dzielenia wielomianu przez W(x) przez \(\displaystyle{ x ^{2} + 5x + 6}\)

Czy odpowiedź to \(\displaystyle{ 12x + 4?}\)
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Reszta z dzielenia wielomianu... [Sprawdzenie]

Post autor: Psiaczek »

Ja bym raczej obstawiał \(\displaystyle{ 4x+12}\)

\(\displaystyle{ W(-3)=0,W(-2)=4}\) czyli układ (resztę oznaczamy \(\displaystyle{ ax+b}\))

\(\displaystyle{ -3a+b=0,-2a+b=4}\)
Ostatnio zmieniony 14 paź 2011, o 11:00 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj całości poprzedniego postu.
Bobzone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 5 paź 2011, o 00:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Reszta z dzielenia wielomianu... [Sprawdzenie]

Post autor: Bobzone »

Ach tak, rzeczywiście! Głupek ze mnie, dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ