Heh, co mi pomożecie i rozwiążę kilka przykładów zaraz natrafiam na taki którego nie mogę obejść ;/
Mianowicie:
\(\displaystyle{ x^{5} - 2x^{3} = 0}\)
Próby wyciągania przed nawias zakończyły się fiaskiem :/ Proszę o podpowiedź jak zacząć, z góry dziękuję!
Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 30 wrz 2008, o 18:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puławy
- Podziękował: 24 razy
Rozwiąż równanie
Wzorując się na poprzednim przykładzie otrzymałem wynik:
\(\displaystyle{ x=0}\) lub \(\displaystyle{ x= \sqrt{2}}\) lub \(\displaystyle{ x= - \sqrt{2}}\)
tak?
\(\displaystyle{ x=0}\) lub \(\displaystyle{ x= \sqrt{2}}\) lub \(\displaystyle{ x= - \sqrt{2}}\)
tak?