Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu P(x) przez x^2-1

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
judge00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 5 paź 2004, o 20:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zza winkla

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu P(x) przez x^2-1

Post autor: judge00 »

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu P(x) przez dwumian x^2-1, więdząc, że
P(1)=1 i P(-1)=-1
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu P(x) przez x^2-1

Post autor: arigo »

P(x)=S(x)(x-1)(x+1)+ax+b
podstaw x=1 i x=-1 i wylicz parametry a i b
reszta ma postac ax+b poniewaz reszta zawsze ma postac o 1 stopien mnieszy od dzielnika
ODPOWIEDZ