Wyznacz pozostałe pierwiastki wielomianu...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1766
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
Podziękował: 480 razy
Pomógł: 94 razy

Wyznacz pozostałe pierwiastki wielomianu...

Post autor: dawid.barracuda »

Witam. Mam takie zadanie:
Liczba \(\displaystyle{ r}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\). Wyznacz pozostałe pierwiastki tego wielomianu, jeśli:

a) \(\displaystyle{ W(x) = x^3 + 2x^2-x+a}\)

\(\displaystyle{ r = 1}\);

b) \(\displaystyle{ W(x) = 3x^2-17x^2+28x + a}\)

\(\displaystyle{ r= \frac{2}{3}}\)

Jak ja mam się za to zabrać? Co to jest to \(\displaystyle{ a}\)? Pierwszy raz widzę takie coś. Proszę o wskazówki i pozdrawiam.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz pozostałe pierwiastki wielomianu...

Post autor: piasek101 »

Parametr (a).

Zaczynasz od \(\displaystyle{ W(r)=0}\)
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1766
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
Podziękował: 480 razy
Pomógł: 94 razy

Wyznacz pozostałe pierwiastki wielomianu...

Post autor: dawid.barracuda »

No i mam, że \(\displaystyle{ a = -2}\). Co robię dalej? Liczę \(\displaystyle{ W(a)}\)?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Wyznacz pozostałe pierwiastki wielomianu...

Post autor: kamil13151 »

dawid.barracuda,
Wyznacz pozostałe pierwiastki tego wielomianu
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1766
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
Podziękował: 480 razy
Pomógł: 94 razy

Wyznacz pozostałe pierwiastki wielomianu...

Post autor: dawid.barracuda »

\(\displaystyle{ W(x) = x^3+2x^2-x-2 = x^3-x+2x^2-2=x(x^2-1)+2(x^2-1)=(x-1)(x+1)(x+2) = 0 \Leftrightarrow x \in \left\{ -2;-1;1\right\}}\).
O to chodzi?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz pozostałe pierwiastki wielomianu...

Post autor: piasek101 »

Ja bym napisał ,,pierwiastki to ..." (ale tak o to).
Awatar użytkownika
dawid.barracuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1766
Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
Podziękował: 480 razy
Pomógł: 94 razy

Wyznacz pozostałe pierwiastki wielomianu...

Post autor: dawid.barracuda »

Okej. Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ