Dwa klasyczne zad., Oblicz a, rozwiąż uw

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Zielinsky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 10 paź 2011, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 5 razy

Dwa klasyczne zad., Oblicz a, rozwiąż uw

Post autor: Zielinsky »

1) Liczby \(\displaystyle{ x=1}\) i \(\displaystyle{ x=2}\) są pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=ax^{4}+2x^{3}-3ax^{2}+2ax-6x+4}\)
Wiedząc że wielomian ten jest kwadratem wielomianu stopnia 2go oblicz a.

2) Rozwiąż:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x+xy+y=13 \\ 2(x+y)^{2}+x^{2}y+xy^{2}+30=0 \end{cases}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dwa klasyczne zad., Oblicz a, rozwiąż uw

Post autor: piasek101 »

Zielinsky pisze:1) Liczby \(\displaystyle{ x=1}\) i \(\displaystyle{ x=2}\) są pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=ax^{4}+2x^{3}-3ax^{2}+2ax-6x+4}\)
Wiedząc że wielomian ten jest kwadratem wielomianu stopnia 2go oblicz a.
Raczej było inne.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Dwa klasyczne zad., Oblicz a, rozwiąż uw

Post autor: kamil13151 »

Zielinsky pisze:1) Liczby \(\displaystyle{ x=1}\) i \(\displaystyle{ x=2}\) są pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=ax^{4}+2x^{3}-3ax^{2}+2ax-6x+4}\)
Wiedząc że wielomian ten jest kwadratem wielomianu stopnia 2go oblicz a.
Jedno z drugim się wyklucza, skoro \(\displaystyle{ W(x)}\) ma być wielomianem drugiego stopnia to musi zniknąć potęga \(\displaystyle{ x^4}\) i \(\displaystyle{ x^3}\), a \(\displaystyle{ x^4}\) zniknie dla \(\displaystyle{ a=0}\), ale zauważ, że wtedy też zniknie \(\displaystyle{ x^2}\), także to nie będzie wielomian drugiego stopnia.

2) Metoda podstawiania \(\displaystyle{ t=xy}\) i \(\displaystyle{ s=x+y}\).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dwa klasyczne zad., Oblicz a, rozwiąż uw

Post autor: piasek101 »

W tym pierwszym był podany inny pierwiastek - ale to autor powinien poprawić zadanie.
kamil13151 pisze: Jedno z drugim się wyklucza, skoro \(\displaystyle{ W(x)}\) ma być wielomianem drugiego stopnia to musi zniknąć
Tego nie było w treści.
Zielinsky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 10 paź 2011, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 5 razy

Dwa klasyczne zad., Oblicz a, rozwiąż uw

Post autor: Zielinsky »

Jedno z drugim się wyklucza, skoro W(x) ma być wielomianem drugiego stopnia to musi zniknąć
Istotnie tego w treści nie było, mianowicie W(x) ma być kwadratem wielomianu stopnia drugiego, co zmienia postać rzeczy. Przepraszam 2 nie jest pierwiastkiem lecz -2.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Dwa klasyczne zad., Oblicz a, rozwiąż uw

Post autor: kamil13151 »

Ah... nie doczytałem, że ma być kwadratem...
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1824
Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 228 razy

Dwa klasyczne zad., Oblicz a, rozwiąż uw

Post autor: Marcinek665 »

2. Dokonajmy podstawienia: \(\displaystyle{ a=x+y}\), \(\displaystyle{ b=xy}\). Układ przyjmie postać:

\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=13 \\ 2a^2 + ab + 30 = 0 \end{cases}}\)

Z pierwszego wyciągamy \(\displaystyle{ b=13-a}\) i wstawiamy do drugiego. Dostaniemy:

\(\displaystyle{ 2a^2 + a(13-a) + 30 = 0}\)

\(\displaystyle{ a^2 + 13a + 30 = 0}\)

(Równanie kwadratowe, delta i te sprawy):

\(\displaystyle{ a=-3}\) lub \(\displaystyle{ a=-10}\).

Więc

\(\displaystyle{ x+y=-3}\) lub \(\displaystyle{ x+y=-10}\).

Rozpatrz obydwa te przypadki i układ szybko padnie.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dwa klasyczne zad., Oblicz a, rozwiąż uw

Post autor: piasek101 »

Zatem 1 :

\(\displaystyle{ W(x)=[b(x-1)(x+2)]^2}\) (powinieneś wiedzieć - chyba - jak się ma (b) do (a))
ODPOWIEDZ