Pomóżcie proszę bo nic mi nie przychodzi do głowy rozwiązać to zadanie:
Znajdź wielomian o współczynnikach całkowitych którego pierwiastkiem jest liczba \(\displaystyle{ (\sqrt{3} + \sqrt{2}]-1)}\)
*Znajdź W(x) o współczynnikach całkowitych (ciekawe zad.)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
*Znajdź W(x) o współczynnikach całkowitych (ciekawe zad.)
\(\displaystyle{ x= \sqrt{3} + \sqrt{2} -1 \\
x+1= \sqrt{3} + \sqrt{2}}\)
Do kwadratu:
\(\displaystyle{ x^2+2x+1=5+2 \sqrt{6}}\)
Zostawiasz \(\displaystyle{ 2 \sqrt{6}}\) na jednej stronie i znów do kwadratu.
x+1= \sqrt{3} + \sqrt{2}}\)
Do kwadratu:
\(\displaystyle{ x^2+2x+1=5+2 \sqrt{6}}\)
Zostawiasz \(\displaystyle{ 2 \sqrt{6}}\) na jednej stronie i znów do kwadratu.