Dzielenie wielomianów.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Przybysz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 13 sie 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Dzielenie wielomianów.

Post autor: Przybysz »

Podaj wynik dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x) jeśli

\(\displaystyle{ W(x) = x^{2} (2x - 5) ^{2} (x+1) P(x)= (2x-5)x}\)

\(\displaystyle{ W(x)=4x ^{3}(x ^{2}-4) ^{2} P(x)= 2x ^{2} +4x}\)

Jest na to jakis sposob czy trzeba po prostu dzielic?
bo zwlaszcza ten pierwszy przyklad jest jakos łudząco podobny

Czekam na odpowiedź
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dzielenie wielomianów.

Post autor: anna_ »

Zapisz to dzielenie w postaci kreski ułamkowej, poskracaj co się da i na koniec wymnóż co zostanie
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Dzielenie wielomianów.

Post autor: kamil13151 »

\(\displaystyle{ \frac{W(x)}{P(x)}= \frac{x^{2} (2x - 5) ^{2} (x+1)}{(2x-5)x} =x(2x-5)(x+1)}\)
Przybysz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 396
Rejestracja: 13 sie 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Dzielenie wielomianów.

Post autor: Przybysz »

a ten drugi przyklad ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dzielenie wielomianów.

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ W(x)=4x ^{3}(x ^{2}-4) ^{2} =4x ^{3}[(x-2)(x+2)] ^{2}\\
P(x)= 2x ^{2} +4x=2x(x+2)}\)


i podobnie jak ten pierwszy
ODPOWIEDZ