parametryczne równanie wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Viper
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 24 mar 2005, o 13:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 24 razy

parametryczne równanie wielomianowe

Post autor: Viper »

Witam!

Nie mam pomysłu jak rozwiązać to zadanie.

Dla jakich m równanie \(\displaystyle{ X^{3}-mx=1-m}\) ma trzy różne pierwiastki z których jeden jest dodtani, a dwa ujemne?

Próbowałem skorzystać ze wzorów Viete'a dla wielomianu trzeciego stopnia, ale nie mam pomysłu jak je poprzekształcać, aby spełnione były założenia. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Awatar użytkownika
PFloyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 122 razy

parametryczne równanie wielomianowe

Post autor: PFloyd »

wskazówka:

\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-mx+m-1\\
W(1)=0}\)

i to bez względu na wartość parametru m
ODPOWIEDZ