Równania wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
myx28
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 paź 2011, o 21:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Równania wielomianowe

Post autor: myx28 »

Jak by ktoś mógł rozwiązać poniższe przykłady będę bardzo wdzięczny, bo niestety sam nie mogę sobie poradzić.
a) \(\displaystyle{ \left(2x-1\right)\left(3-x\right)\left(x+4\right)=0}\)
b) \(\displaystyle{ \left( x^{2} -7x+12\right)\left( x^{2} -x+2\right)=0}\)
c) \(\displaystyle{ \left( x^{2} -4\right)\left( x^{2} -9\right)\left( x^{3} +1\right)=0}\)
d) \(\displaystyle{ 2x\left( x^{2} +2x+1\right)\left( ^{2} -6x+9\right)=0}\)
e) \(\displaystyle{ x\left( ^{2} -4x+3\right)\left(3x-4\right)=0}\)
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 6 paź 2011, o 21:12 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Po co stosować tyle klamr jeśli jedne wystarczają?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Równania wielomianowe

Post autor: piasek101 »

Wszędzie masz postacie iloczynowe; wystarczy przyrównywać do zera zawartości nawiasów (lub samych x-sów).
ODPOWIEDZ