Witam.
Potrzebuje pomocy, wskazówki jak zabrać się za następujące wielomiany:
\(\displaystyle{ P(x)=x^{4}+4}\) - w ogóle nie wiem jak zacząć.
\(\displaystyle{ Q(x)=2x^{3}+7x^{2}+17x+7}\) - to już jest któryś z rzędu wielomian w przykładzie i na nim się zaciąłem i nie wiem jak dalej rozkładać.
Za wszelką pomoc dziękuje.
Pozdrawiam.
Rozkładanie wielomianu na czynniki
- sasquatch1988
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 9 paź 2007, o 00:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 4 razy
- sasquatch1988
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 9 paź 2007, o 00:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 4 razy
Rozkładanie wielomianu na czynniki
Lbubsazob, dziękuje bardzo.
ares41, Również dziękuje, ale do tego też sam doszedłem. Problemem jest to, że chciałbym przedstawić to jako iloczyn wyrażeń w nawiasach. Wg. odpowiedzi:
\(\displaystyle{ (x^{2}+2x+2)(x^{2}-2x+2)}\) i szczerze mówiąc nie do końca wiem jak tą postać wyprowadzić zakładając, że nie znam odpowiedzi.
ares41, Również dziękuje, ale do tego też sam doszedłem. Problemem jest to, że chciałbym przedstawić to jako iloczyn wyrażeń w nawiasach. Wg. odpowiedzi:
\(\displaystyle{ (x^{2}+2x+2)(x^{2}-2x+2)}\) i szczerze mówiąc nie do końca wiem jak tą postać wyprowadzić zakładając, że nie znam odpowiedzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Rozkładanie wielomianu na czynniki
Zauważ, że \(\displaystyle{ x^4+4=\left( x^2\right)^2+2^2}\).
Potem:
\(\displaystyle{ \left( x^2\right)^2+2^2 =\left( x^2\right)^2+4x^2+2^2-4x^2=\left( x^2+2\right)^2-\left( 2x\right)^2=\ldots}\)
Potem:
\(\displaystyle{ \left( x^2\right)^2+2^2 =\left( x^2\right)^2+4x^2+2^2-4x^2=\left( x^2+2\right)^2-\left( 2x\right)^2=\ldots}\)
- sasquatch1988
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 9 paź 2007, o 00:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 4 razy