podzielność wielomianu .
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 10 lip 2011, o 14:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 17 razy
podzielność wielomianu .
cześć jeżeli mamy wielomian W(x) i zachodzi \(\displaystyle{ \frac{W(x)}{x}}\) i \(\displaystyle{ \frac{W(x)}{x-1}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{W(x)}{x+1}}\) to zachodzi też \(\displaystyle{ \frac{W(x)}{x(x-1)(x+1)}}\). Dlaczego tak jest ??
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
podzielność wielomianu .
Zachodzi. Podobnie jak z liczbami. Porównaj to z rozkładem liczby na czynniki pierwsze. Jeśli wiemy, że np. 120 dzieli się na 2, na 3 i na 5 to musi się dzielić przez iloczyn tych czynników czyli przez 30.
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 10 lip 2011, o 14:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 17 razy
podzielność wielomianu .
no ale wtedy kiedy liczby są względnie pierwsze bo skoro 20 dzieli się przez 4 i 10 to powinno skoro tak dzielić się przez 40
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
podzielność wielomianu .
Tylko, że to są zmienne a nie stałe, i podzielność zachodzi dla każdego x rzeczywistego.
Gdyby mianowniki były np: x, 2x, 3x to oczywiście wielomian niekoniecznie musiałby być podzielny przez \(\displaystyle{ 6x ^{3}}\) tylko przez \(\displaystyle{ 6x}\).
Gdyby mianowniki były np: x, 2x, 3x to oczywiście wielomian niekoniecznie musiałby być podzielny przez \(\displaystyle{ 6x ^{3}}\) tylko przez \(\displaystyle{ 6x}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 10 lip 2011, o 14:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 17 razy
podzielność wielomianu .
czyli wielomian W(x) jak jest podzielny przez {x;x-1;....;x-n} to podzielny jest też przez ich iloczyn?
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 10 lip 2011, o 14:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 17 razy
podzielność wielomianu .
nie widze tam dowodu na problem który podałem tylko stwierdzenie że W(x) dzieli się przez x-p gdy W(p)=0
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
podzielność wielomianu .
Wielomian W(x) jest podzielny przez x to:
\(\displaystyle{ W(x)=xA(x)}\)
Żeby był podzielny przez następny mianownik to A(x) musi być przez niego podzielny , bo x nie jest podzielny przez (x-1) czyli:
\(\displaystyle{ A(x)= (x-1)B(x)}\)
Analogicznie w trzecim przypadku:
\(\displaystyle{ B(x)= (x+1) C(x)}\)
Z tych trzech równań wynika, że:
\(\displaystyle{ W(x)=xA(x)=x(x-1)B(x)=x(x-1)(x+1)C(x)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=xA(x)}\)
Żeby był podzielny przez następny mianownik to A(x) musi być przez niego podzielny , bo x nie jest podzielny przez (x-1) czyli:
\(\displaystyle{ A(x)= (x-1)B(x)}\)
Analogicznie w trzecim przypadku:
\(\displaystyle{ B(x)= (x+1) C(x)}\)
Z tych trzech równań wynika, że:
\(\displaystyle{ W(x)=xA(x)=x(x-1)B(x)=x(x-1)(x+1)C(x)}\)