Dwa zadania z parametrami - wielomiany.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Dwa zadania z parametrami - wielomiany.
Witam. Mam takie zadania:
1)Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ a}\) liczba \(\displaystyle{ x_{0}}\) jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w?
a) \(\displaystyle{ w(x) = (x+3)(x^{2}+ax+6), x_{0} = -3}\)
b) \(\displaystyle{ w(x) = (2x^2-7x-4)(x^2-4a^2), x_{0} = 4}\)
2) Dla jakich wartości parametrów \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) liczba \(\displaystyle{ x_{0}}\) jest dwukrotnym pierwiastkiem wilomianu w?
a) \(\displaystyle{ w(x) = 6x^4+8x^3-8x^2+ax+b, x _{0} = -1}\)
b) \(\displaystyle{ w(x) = x^4-3x^3+ax^2+bx+4, x _{0} = 2}\)
Jak się za to najlepiej zabrać? Proszę o wskazówki i pozdrawiam.
1)Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ a}\) liczba \(\displaystyle{ x_{0}}\) jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w?
a) \(\displaystyle{ w(x) = (x+3)(x^{2}+ax+6), x_{0} = -3}\)
b) \(\displaystyle{ w(x) = (2x^2-7x-4)(x^2-4a^2), x_{0} = 4}\)
2) Dla jakich wartości parametrów \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) liczba \(\displaystyle{ x_{0}}\) jest dwukrotnym pierwiastkiem wilomianu w?
a) \(\displaystyle{ w(x) = 6x^4+8x^3-8x^2+ax+b, x _{0} = -1}\)
b) \(\displaystyle{ w(x) = x^4-3x^3+ax^2+bx+4, x _{0} = 2}\)
Jak się za to najlepiej zabrać? Proszę o wskazówki i pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Dwa zadania z parametrami - wielomiany.
1. a) Rozważ przypadki, gdy wielomian \(\displaystyle{ x^{2}+ax+6}\) ma jedno miejsce zerowe, czyli -3, oraz gdy ma dwa miejsca zerowe, a jedno z nich to -3, drugie inne.
Możesz też z pochodnych.
Możesz też z pochodnych.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Dwa zadania z parametrami - wielomiany.
Bardzo podoba mi się koncepcja pochodnych. Pytanie: jak mam je wykorzystać?
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Dwa zadania z parametrami - wielomiany.
Skorzystaj z następującego twierdzenia: jeśli liczba jest \(\displaystyle{ n}\) - krotnym pierwiastkiem wielomianu, to jest też \(\displaystyle{ n-1}\) - krotnym pierwiastkiem jego pochodnej.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Dwa zadania z parametrami - wielomiany.
(mam to puszczam)
Pochodne - tu raczej do 2).
Podwójny pierwiastek np \(\displaystyle{ p}\) wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) to taki, że
\(\displaystyle{ W(p)=0}\) oraz \(\displaystyle{ W'(p)=0}\) jak również \(\displaystyle{ W''(p)\neq 0}\)
Pochodne - tu raczej do 2).
Podwójny pierwiastek np \(\displaystyle{ p}\) wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) to taki, że
\(\displaystyle{ W(p)=0}\) oraz \(\displaystyle{ W'(p)=0}\) jak również \(\displaystyle{ W''(p)\neq 0}\)
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Dwa zadania z parametrami - wielomiany.
To pochodna wielomianu będzie wyglądała tak (?): Zad. 1a)
\(\displaystyle{ W(x) = (x+3)(x^2+ax+6)}\)
\(\displaystyle{ W'(x) = 2x + a}\)
Proszę mnie poprawić jeśli jest źle.
\(\displaystyle{ W(x) = (x+3)(x^2+ax+6)}\)
\(\displaystyle{ W'(x) = 2x + a}\)
Proszę mnie poprawić jeśli jest źle.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Dwa zadania z parametrami - wielomiany.
No nie bardzo, skorzystaj ze wzorku na pochodną iloczynu lub wymnóż to i potem już normalnie pochodną każdego jednomianu, lecz lepiej zrobić to inaczej: \(\displaystyle{ W(x)=x^2+ax+6}\), musi zachodzić \(\displaystyle{ W(-3)=0}\) i \(\displaystyle{ W'(-3) \neq 0}\).
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Dwa zadania z parametrami - wielomiany.
Więc wymnożyłem:
\(\displaystyle{ w(x) = x ^{3} + ax^{2} + 6x + 3x^{2} + 3ax + 18}\)
\(\displaystyle{ w'(x) = 3x^{2} + (2x + 3)a + 6x + 6}\)
Czy jest dobrze, a jeśli tak to co teraz?
\(\displaystyle{ w(x) = x ^{3} + ax^{2} + 6x + 3x^{2} + 3ax + 18}\)
\(\displaystyle{ w'(x) = 3x^{2} + (2x + 3)a + 6x + 6}\)
Czy jest dobrze, a jeśli tak to co teraz?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Dwa zadania z parametrami - wielomiany.
Pochodna dobrze, no u Ciebie teraz musi zachodzić \(\displaystyle{ w'(-3)=0}\) i \(\displaystyle{ w''(-3) \neq 0}\), ale po co sobie utrudniasz? Zrób inaczej, tak jak napisałem
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Dwa zadania z parametrami - wielomiany.
Muszę teraz wyznaczyć a w pierwszej pochodnej, tak? Kolega zrobił to bez pochodnych, dlatego ja chcę mieć inne rozwiązanie na jutro, na matmę, więc dlatego chcę pochodne
Wyznaczyłem \(\displaystyle{ a}\) i wyszło 5. Czyli tj powinno Następny przykład i zadanie czymś się różnią jeśli chodzi o sposób rozwiązania?
Wyznaczyłem \(\displaystyle{ a}\) i wyszło 5. Czyli tj powinno Następny przykład i zadanie czymś się różnią jeśli chodzi o sposób rozwiązania?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Dwa zadania z parametrami - wielomiany.
Dobra to zrobię to za Ciebie, bo zaraz zmykam spać.
W'(x)=2x+a \\
W'(-3)=-6+a \neq 0 \Leftrightarrow a \neq 6}\)
Także \(\displaystyle{ a=5}\) spełnia warunki zadania.
W drugim będą układy:
a) \(\displaystyle{ \begin{cases} w(-1)=0 \\ w'(-1)=0 \end{cases}}\)
Oraz na koniec sprawdzasz czy \(\displaystyle{ w''(-1) \neq 0}\).
\(\displaystyle{ W(-3)=9-3a+6=0 \Leftrightarrow a=5 \\\(\displaystyle{ W(x)=x^2+ax+6}\), musi zachodzić \(\displaystyle{ W(-3)=0}\) i \(\displaystyle{ W'(-3) \neq 0}\)
W'(x)=2x+a \\
W'(-3)=-6+a \neq 0 \Leftrightarrow a \neq 6}\)
Także \(\displaystyle{ a=5}\) spełnia warunki zadania.
W drugim będą układy:
a) \(\displaystyle{ \begin{cases} w(-1)=0 \\ w'(-1)=0 \end{cases}}\)
Oraz na koniec sprawdzasz czy \(\displaystyle{ w''(-1) \neq 0}\).
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Dwa zadania z parametrami - wielomiany.
Okej, dzięki. A co w przypadku, kiedy mam jeszcze drugą niewiadomą jak w przykładzie 8b?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Dwa zadania z parametrami - wielomiany.
dawid.barracuda, w a) też masz dwie niewiadome, dlatego tworzymy układ z dwiema niewiadomymi i rozwiązujemy go .