1. Rozloz na czynnki:
a) \(\displaystyle{ 5x^{3} - 3x^{2} - 20x^{} + 12^{}}\)
b) \(\displaystyle{ 3x^{3} - 4^{2} - 18x^{} + 24^{}}\)
c) \(\displaystyle{ -2x^{3} -x^{2} + 10x^{} + 5^{}}\)
d) \(\displaystyle{ -2x^{3} +3x^{2} +18x^{} -27^{}}\)
e) \(\displaystyle{ -x^{3} +4x^{2} -4x^{x} +16^{}}\)
2.
a) \(\displaystyle{ 2x^{5} +7x^{4} -2x^{} -7^{}}\)
b) \(\displaystyle{ -4x^{5} +3x^{4} +36^{} -27^{}}\)
c) \(\displaystyle{ x^{5} -x^{3} -x^{} +1^{}}\)
d) \(\displaystyle{ x^{5} +2x^{4} -16x^{} -32^{}}\)
3.
a) \(\displaystyle{ 3x^{4} -x^{3} +24x^{} -8^{}}\)
b) \(\displaystyle{ 2x^{4} +3x^{3} -2x^{} -3^{}}\)
c) \(\displaystyle{ 4x^{4} -x^{3} -32^{x} +8^{}}\)
prosze o pomoc i wytlumaczenie jak sie to robi .!!
Rozłóż na czynnki
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 15:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: D-ca
Rozłóż na czynnki
Ostatnio zmieniony 4 paź 2011, o 17:01 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Rozłóż na czynnki
A próbowałaś coś zrobić? Pokaż swoje próby, to będzie łatwiej napisać wskazówki. Z tego co widzę, to większość można zrobić grupując wyrazy i wyłączając wspólny czynnik przed nawias, np.:
\(\displaystyle{ 5x^3-3x^2-20x+12= \textcolor {red}{5x^3-20x} \textcolor {blue}{-3x^2+12}= \\ =5x(x^2-4)-3(x^2-4)=(x^2-4)(5x-3)=(x-2)(x+2)(5x-3)}\)
Spróbuj zrobić inne przykłady i ewentualnie pokaż do sprawdzenia.
\(\displaystyle{ 5x^3-3x^2-20x+12= \textcolor {red}{5x^3-20x} \textcolor {blue}{-3x^2+12}= \\ =5x(x^2-4)-3(x^2-4)=(x^2-4)(5x-3)=(x-2)(x+2)(5x-3)}\)
Spróbuj zrobić inne przykłady i ewentualnie pokaż do sprawdzenia.