Witam prosił bym o zrobienie tych przykładów i wytłumaczenie krok bo kroku
1. \(\displaystyle{ (2x-1)(x+2)(x-3) = 0}\)
2. \(\displaystyle{ (x^{2} - 9) (x-1)^{4} = 0}\)
3.\(\displaystyle{ x^{3} - 2x^{2} + x = 0}\)
Nierówności
1. \(\displaystyle{ (x - 1)^{2} (x + 1)^{3} > 0}\)
2. \(\displaystyle{ (x^{2} - 81) (x -2)^{2} \le 0}\)
Równania i niewymierności wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 17 lis 2010, o 00:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wodzisław
Równania i niewymierności wielomianowe
Ostatnio zmieniony 4 paź 2011, o 12:58 przez cieslak, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Równania i niewymierności wielomianowe
Kiedy prawa strona równa się 0? Kiedy któryś z czynników równa sie 0.
np.
\(\displaystyle{ (x-1)(x-2)=0}\)
Jak za x podstawie 1 otrzymam 0 razy jakaś liczba.... czyli wynikiem bedzie 0. Czyli prawa=lewej. Podobnie jak podstawie 2. Czyli
\(\displaystyle{ x \in \left\{ 1,2\right\}}\)
Odnieś to do swoich przykladów
np.
\(\displaystyle{ (x-1)(x-2)=0}\)
Jak za x podstawie 1 otrzymam 0 razy jakaś liczba.... czyli wynikiem bedzie 0. Czyli prawa=lewej. Podobnie jak podstawie 2. Czyli
\(\displaystyle{ x \in \left\{ 1,2\right\}}\)
Odnieś to do swoich przykladów
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 17 lis 2010, o 00:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wodzisław
Równania i niewymierności wielomianowe
A zrobił by to ktoś? ja niby zrobiłem ale czary mary z tego wyszło ^^