dzielenie wielomianów po raz nty

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
vic12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 5 maja 2010, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl
Podziękował: 1 raz

dzielenie wielomianów po raz nty

Post autor: vic12 »

dla jakich liczb a i b wielomian \(\displaystyle{ x^{2}-bx+1}\) jest podzielnikiem wielomianu \(\displaystyle{ x^{3}-x ^{2}+bx+a}\) ?

proszę o pomoc w doborze metody, którą należy to rozwiązać.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

dzielenie wielomianów po raz nty

Post autor: »

Podziel te wielomiany pisemnie, a następnie sprawdź kiedy reszta będzie równa zero.

Q.
vic12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 5 maja 2010, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl
Podziękował: 1 raz

dzielenie wielomianów po raz nty

Post autor: vic12 »

robiłem tak na początku, ale przestraszyła mnie zmienna która została, teraz jednak pomyślałem że chyba można ją skrócić, i wyszły mi dwie pary b=1,a=0 oraz b=-1,a=-2. poprawnie ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

dzielenie wielomianów po raz nty

Post autor: anna_ »

Poprawnie.
ODPOWIEDZ